04.03.2017 | Radomír Fukala | Zápas

Baníku se vstup do jarní části vydařil na výbornou, Ústí porazil 3:0

Foto: fcb.cz
Ostrava – Téměř sedm tisíc fanoušků si našlo cestu na Městský stadion v Ostravě – Vítkovicích a ti, kteří došli, tak krásného dne stráveném na fotbale nelitovali. Slezané totiž na úvod jara navázali na své předešlé výsledky z podzimu a dalším vítězstvím jdou směle dál za svým cílem, kterým je postup do nejvyšší soutěže. Ústí nad Labem zdolali rozdílem třídy 3:0.
16' De Azevedo
56' Mičola
82' Mičola
bez branek
bez karet
bez karet
Sestavy
Vašek – Breda, Zápotočný, Pokorný, Helešic – Mondek (46. Mičola), Hlinka, Hrubý – Sus (64. Granečný), de Azevedo (78. Urgela), Stáňa
Na lavičce: Šustr, Celba, Nerad, Pekár
Trenér: Vlastimil Petržela
Tvrdoň – M. Zeman, Pimpara, L. Vaněk, Šnirc – Moulis, J. Peterka, Leibl (83. Pícha), Martykán (60. Miskovič) – Pouček (75. P. Výborný), Jindráček
Na lavičce: Zacharda, Gilián, Seidl, Procházka
Trenér: Jiří Skála
Rozhodčí: Marek – Blažej, Flimmel • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 6878

Komentář

Lépe do zápasu podle předpokladů vstoupili domácí a po opatrném začátku se ujali vedení. V 16. minutě se hlavičkou z rohu pokutového území prosadil Dyjan Carlos de Azevedo. Jeho pokus byl sice nejspíše zamýšlen jako přihrávka na nabíhající spoluhráče, ale ti na míč nedosáhli a překvapený brankář Tvrdoň ani hostující obránci mu v cestě za brankovou čáru nezbránili.

Na další vzrušení, byť ne fotbalové, si publikum muselo počkat do 29. minuty. To se neplánovaně spustilo zavlažování trávníku a hra musela být na malou chvíli přerušena.

Ústí se do první vážnější akce dostalo až po půlhodině hry. Po vráceném míči do pokutového území se dostal k hlavičce Michal Zeman, jenž však svým pokusem branku přestřelil. Hosté prakticky hned vzápětí zahrozili podruhé. Jiří Pimpara si naskočil na centr z přímého volného kopu a povedenou hlavičkou nechal vyniknout Petra Vaška v bráně Baníku, který musel tasit výtečný reflexivní zákrok.

O dvě minuty později to na tribunách jen zahučelo. Po pěkném průniku Helešice po levé straně a jeho následném centru hlavičkoval na zadní tyči Petr Breda. Zimní posila Ostravy však trefila pouze Mariána Tvrdoně v bráně hostů. Netrvalo dlouho a s další možností přispěchali opět domácí. Znovu u toho byl Helešic, který servíroval míč z levé strany. Jeho přihrávku Mondek proběhl a následně minul prázdnou bránu tísněný Bronislav Stáňa. Zajímavou desetiminutovku pečetil ve 45. minutě Jan Peterka, který byl u míče dřív než vybíhající Petr Vašek, ale ani on nedokázal svou hlavičku dostat mezi tři tyče.

Na začátku druhé půle sáhl ke střídání domácí trenér Vlastimil Petržela, jenž poslal na hřiště Tomáš Mičolu, který v sobotním duelu sehrál klíčovou roli. Nejprve však měli slovo hosté, a to když po faulu na Moulise zahrávali standardní situaci z 25 metrů. Sám postižený střelou na bližší tyč minul bránu jen o malý kousek.

V 56. minutě už se ke slovu dostal střídající Tomáš Mičola. Útočník Baníku si naběhl na vynikající míč za obranu a tváří v tvář se proti Tvrdoňovi nemýlil.

Další možnost přinesla až dvaasedmdesátá minuta. Dyjan Carlos de Azevedo ovšem spálil tutovku svého týmu. V ideální pozici na hranici pokutového území mířil pouze nad bránu ústecké brány.

Třetí a zároveň poslední gólovou radost přinesl svým fanouškům opět Tomáš Mičola. Ten využil výborné práce svého spoluhráče, který prošel jako nůž máslem hostující obranou. Jeho střelu ještě Tvrdoň dokázal zlikvidovat, ale na dorážku Mičoly již byl krátký. Ostravané si tedy připsali tři body do tabulky Fortuna národní ligy, ve které stále okupují druhé místo.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Petržela (trenér Ostravy): "Neodehráli jsme tady ještě tak nervozní utkání. Neměli jsme odražené míče, oni byli důrazní a s tím jsme měli problémy. Proto jsem se rozhodl tam dát trochu bojovnějšího Mičolu, což se nám vyplatilo. Ve druhém poločase už jsme je do ničeho nepustili. Všichni mi dneska připadali unavení, nebylo to z naší strany úplně ono. Ale důležité je, že jsme to zvládli a máme tři body." (Zdroj: fcb.cz)