06.03.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Opava dotáhla proti Znojmu dvougólové manko, v boji o postup ale ztratila

Foto: Libor Duchoň (1scznojmo.cz)
Opava – Sedmnácté kolo Fortuna národní ligy uzavřela televizní dohrávky třetí Opavy se šestým Znojmem. Hosté si na hřišti slezského soupeře vypracovali dvoubrankový náskok, o ten ale v závěrečné čtvrthodině přišli. Domácí sahali v utkání, ve kterém byly odpískány celkem tři pokutové kopy, v závěru dokonce po vítězství, další šance už ale v gól neproměnili, a tak si soupeři rozdělili po bodu.
76' Zapalač
84' Kuzmanovič (pen)
29' Teplý (pen)
58' Javůrek
38' Smola
68' Simerský
88' Puškáč
14' Odehnal
35' Javůrek
50' Nepožitek
85' Mezlík
88' Svozil
Sestavy
Fendrich – Hrabina (66. Janetzký), Simerský, Radić, T. Čelůstka – Schaffartzik – Grussmann (56. Jurečka), Jursa (83. Puškáč), Zapalač – Kuzmanović, Smola
Na lavičce: Godula, Helebrand, Mozol
Trenér: Roman Skuhravý
Doleček – Helísek, Odehnal, Mezlík, Cihlář – Teplý, Urbančok (60. Motal), Nepožitek, Javůrek (89. Holub) – Šamánek, Klíma (79. Svozil)
Na lavičce: Štěpanovský, Novák
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Orel – Wilczek, Vlček • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2645

Komentář

Po poněkud pomalejším startu se jako první osmělil ke střele v 7. minutě Zapalač, jehož přízemní dělovka Dolečka pořádně protáhla. K dorážce z úhlu se posléze dostal Kuzmanovič, míč ale poslal úplně mimo. V 11. minutě propadli Opavští v obraně, z levé strany se hnal na Fendricha Klíma, ale domácí gólman jeho ránu vyrazil. Stejný hráč, tedy Klíma, si v polovině dějství narazil míč s Javůrkem, který jej šikovnou přihrávkou vybídl ke skórování. Hostující hráč ale z blízka trestuhodně minul.

Klíma byl také u situace z 28. minuty. Po jeho přihrávce zahrál Radič ve vápně rukou a hlavní rozhodčí Orel nařídil bez delšího otálení pokutový kop. Ten si na značku postavil Jakub Teplý, a ačkoliv Fendrich vystihl směr jeho střely, na kulatý nesmysl nedosáhl. Odpověď Opavy mohla přijít záhy, když se po faulu na Smolu pískala penalta také na protější straně hrací plochy, na podzim stoprocentní exekutor Schaffartzik ovšem tentokrát minul a Znojmo tak nadále vedlo.

Ve druhé půli zahrozil vážněji nejprve znojemský Jan Javůrek, jehož pokus zpoza šestnáctky skončil na tyči. Náladu si stejný hráč spravil v 58. minutě, když využil podklouznutí Simerského a následně si poradil i s vyběhnuvším Fendrichem.

O dvě minuty později vybídl Kuzmanovič ke skórování na přední tyči hlavičkujícího Smolu, míč ale skončil těsně vedle pravé tyče. Po chvíli zkoušel štěstí Jursa, balón však poslal pouze nad znojemské zařízení. V 72. minutě se pak hezky uvolnil technicky zdatný Zapalač, Doleček ale proti jeho střele vytáhl skvělý zákrok.

Opavský tlak se stupňoval, Jihomoravané spoléhali především na brejky. Čtvrthodinu před koncem čisté hrací doby vznikla po rohu ve vápně Znojma velká skrumáž, po které zůstal ležet na trávníku gólman Doleček. Sudí však hru nepřerušil, a tak se o míč dále bojovalo. Nakonec se dostal až k Petru Zapalačovi, který jej nemilosrdně napálil přesně pod břevno.

Znojemští mohli rozhodnout v 82. minutě, když se řítil na domácí bránu Helísek, obránce Čelůstka jej však sprintem dostihl a navíc i čistě obral o míč. A tak mohli v tlaku pokračovat Slezané, kteří si po pádu střídajícího Puškáče uvnitř šestnáctky vysloužili další pokutový kop. Exekuce se tentokrát ujal Nemanja Kuzmanovič a balon poslal na opačnou stranu, než kam se vydal gólman Doleček.

Stadion hnal v závěru Slezský FC za vítězstvím a obrana Znojma odolávala místy jen s velkými obtížemi. Nebezpečím zaváněly pokusy Simerského a Janetzkého, ani jeden se ale neujal. Oba soupeři se tak nakonec rozešli v televizním utkání smírně a zůstali v tabulce na svém. Znojmo je šesté, Opava pak třetí. Slezané však na druhou postupovou příčku konkurenta z Ostravy nabrali další dva body ztráty.