30.08.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí udrželo domácí neporazitelnost, proti Brnu stáhlo dvoubrankové manko

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – V zápase 7. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY změřilo Ústí nad Labem síly s Brnem. Zbrojovka se před televizními kamerami ujala dvoubrankového vedení, Severočechům se podařilo před přestávkou snížit. V 54. minutě se blýskl pohlednou střelou Daniel Procházka, jenž se prosadil proti Brnu stejně jako před necelými dvěma lety. Trenér Aleš Křeček dotáhl svůj tým k desátému domácímu ligovému utkání bez porážky.
31' Jindráček
54' Procházka
7' Růsek
26' Krejčí
40' Brak
72' Leibl
77' Richter
36' Růsek
47' Krejčí
57' Štěpanovský
59' Magera
71' Jambor
Sestavy
Lindr – Strada, Brak, Pimpara, Leibl – J. Peterka – Krátký (77. Šup), D. Richter, Miskovič, D. Procházka (79. R. Dvořák) – Jindráček (90+1. Matějka).
Na lavičce: Tvrdoň, Nágl, Bílek, Výborný
Trenér: Aleš Křeček
Melichárek – Jakub Šural, Kryštůfek, Pavlík, Eismann – Sedlák, L. Krejčí, Růsek (69. Bariš) – Štepanovský (60. Jambor), Bartolomeu (86. Lutonský) – Magera.
Na lavičce: Halouska, Gomes, Vraštil, Zikl
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Severýn – Melichar, M. Novák, Rejžek • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 2065

Komentář

Do vedení šli jako první hosté, přestože v 6. minutě nejprve spálil tutovou šanci Robert Bartolomeu. Za minutu se po rohovém kopu Pavla Eismanna z pravé strany snesl balón k Antonínu Růskovi, na kterého ústecká defenziva zapomněla a Brno se ujalo vedení. Brankář Jiří Lindr musel zasahovat opět v 11. minutě, kdy vychytal Petera Štěpanovského.

Hrozili také domácí, když se po rohovém kopu Marka Krátkého míč odrazil k Jiřímu Miskovičovi, jehož jedovku k levé tyči vytáhl Dušan Melichárek na roh. O chvíli později mohl ze závaru před brněnskou bránou těžit Jan Peterka, kapitánovi Ústí nad Labem však střela nesedla. Naopak Zbrojovka navýšila vedení z přímého volného kopu, který zahrával Pavel Eismann. Postupně se balón dostal až k Ladislavu Krejčímu, jenž se ve vápně nejlépe zorientoval a zblízka navýšil vedení Brna.

Svěřenci Aleše Křečka se nevzdali a ve 31. minutě přišlo snížení. Střelecký pokus Marka Krátkého z levé strany gólman hostů jen vyrazil, na dorážku Martina Jindráčka byl již krátký. V závěru poločasu nemohl v zakončení z dobré pozice pokračovat Daniel Richter, sudí totiž odmával ofsajd.

Lepší taktiku naordinoval hráčům v šatně realizační tým Ústí nad Labem. S 54. minutou přišlo vyrovnání, když se Daniel Procházka prezentoval velmi pohlednou střelou pod břevno. Následně při domácích stálo veliké štěstí, tvrdou ránu Dana Jambora vyrazil Jiří Lindl jen před sebe, zcela odkrytou bránu ovšem přestřelil do té doby nejlepší střelec soutěže Lukáš Magera.

V závěru byli lepším týmem opět domácí fotbalisté, nejprve pokus Marka Krátkého směřující pod horní tyč vytáhl Dušan Melichárek na roh, Daniel Richter o chvilku později zamířil nad branku. 2 065 diváků včetně přibližně jedné desítky fanoušků Brna bylo svědky ještě samostatného úniku Martina Jindráčka, kterému se přes střet ve velkém vápně nepodařilo zakončit. Domácí se dožadovali penalty, tu však sudí Vojtěch Severýn nekompromisně zamítl.

Přes průběh střetnutí mohou domácí být rádi za zisk jednoho bodu, v zápase ale byli lepším týmem a měli více ze hry. Arma tak prodloužila domácí neporazitelnost, když poslední porážku utrpěla 17. 11. 2017. Brno naopak získalo první bod pod novým trenérem, avšak znovu nevyhrálo. 

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Inkasovali jsme dva hloupé góly po standardních situacích. Věřili jsme, že zápas můžeme zvládnout, i když to ze začátku to nebylo podle našich představ a trochu jsme se hledali. Začali jsme později kombinovat a hrát rychle, s čímž měl soupeř potíže. V prvním poločase jsme si vytvořili šance na to, abychom utkání zdramatizovali nebo otočili. Vstřelili jsme branku na 1:2, což bylo důležité. Ve druhé půli jsme šli za vyrovnáním a vítězstvím a ukázalo se, že tým je dobře nastavený a že má výborný charakter a vůli makat i za nepříznivého stavu. Fanoušci nás podporovali, jsem rád, že se nám podařilo prolomit dvoutisícovou návštěvnost. Fotbal hrajeme pro diváky a chtěli jsme, aby všichni odcházeli spokojení. Brno bylo nebezpečné vysokými hráči, my máme malý tým. Každá standardní situace pro nás byla hrozba. O přestávce bylo na hráčích vidět odhodlání, proto jsem věřil, že zápas neprohrajeme.“

Pavel Šustr (FC Zbrojovka Brno): „Z hlediska pracovitosti, bojovnosti, nasazení bych hráčům udělil vysokou známku a zároveň je za to oceňuji. Fotbalovosti jsme příliš neukázali. Věřím tomu, že to byl první krok na cestě, na které chceme jít a postupně se to bude zlepšovat. Musím sportovně přiznat, že Ústí nad Labem hrálo dobrý fotbal, dobře kombinovalo, my jsme byli týmem, který se spíše bránil. Pozitivem je, že jsme se dvakrát prosadili ze standardních situací, ale naopak jsme jednu sami neuhlídali. Proti takto dobře hrajícímu týmu je bod pro nás dobrý. Začali jsme nastavovat určité principy při bránění, útočení, jak se hráči mají chovat v určitých situacích, za tři dny to byl více poznávací proces. Troufám si říct, že nikdy neuvidíte pode mnou Brno hrát dozadu nebo například na remízu.“