25.05.2018 | David Klier | Zápas

Pardubice zakončily sezonu na třetím místě, výhrou nad Olympií ho uhájily před Hradcem

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Pardubice – Celkem 824 diváku si nenechalo ujít poslední představení pardubických fotbalistů v letošní sezóně. Ještě aby ne, šlo jim totiž o nejlepší umístění za posledních 45 let. V roce 1973 skončili ve druhé lize na třetí příčce, o kterou bojovali také v páteční podvečer. Hostům z Olympie Praha už o nic nešlo, záchranu v soutěži již měli jistou. Pardubičtí nakonec utkání díky dvěma trefám ve druhé půli zvládli za tři body a před východočeským rivalem z Hradce dokázali třetí pozici uhájit.
58' Jeřábek
79' Petráň
bez branek
27' Látal
78' Kovář
55' Verner
88' Giditz
Sestavy
Knobloch – Látal, Prosek, Šejvl, T. Čelůstka (69. Kovář) – Mužík, Jeřábek, Řezníček, Dan. Novák (46. A. Fousek) – P. Černý – Kašiar (62. Petráň)
Na lavičce: Šmíd, Lněnička, Solil, Huf
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Čáp – Moulazimis, Fišl (42. Broukal), Žežulka, Mišůn – Liener, Verner, Vasileiou (38. Frizoni), Michlík – Keita, Dav. Novák (46. Giditz)
Na lavičce: Stejskal, Katidis
Trenér: Mordechay Iwanir
Rozhodčí: Severýn – Batík, Lakomý • Stadion: Stadion Pod Vinicí • Diváci: 824

Komentář

Pardubice nastoupily do utkání se třemi změnami v základní sestavě. Stejná nezůstala ani sestava hostů, kteří na východ Čech přijeli pouze s pěti náhradníky.

Domácí byli hned od začátku aktivnější a bylo znát, kdo je v zápase favoritem. Olympii téměř nepustili k míči a vytvářeli si šance, zejména z centrovaných balónů. Z Pardubických se do zakončení nejčastěji dostával Pavel Černý, jeho tři dobré gólové příležitosti se ale přes brankáře nedostaly.

Olympia musela navíc dvakrát střídat poté, co se zranili Vasileiou a Fišl. Do druhého poločasu vstoupily oba týmy s jednou čerstvou změnou, Pražané tedy měli všechna střídání vyčerpána.

Celek z hlavního města vkročil do druhé části výrazně lépe než do té první. To mohlo vyústit i ve vstřelení branky, Sagi Giditz ale ze střední vzdálenosti trefil jen tyčku.

A když se neprosadila Olympia, tak poprvé udeřili domácí fotbalisté. Pavel Černý na polovině hřiště skvěle vybojoval míč a založil protiútok tři na dva. Balon pak předal Janu Jeřábkovi, který obešel gólmana a zkušeně zakončil.

Tesla ale v útočném snažení nepřestala. V 72. minutě Mužík převzal míč od Petráně a šel sám na brankáře, toho ale střelou mezi nohy nedokázal překonat.

To se podařilo až Michalu Petráňovi v 79. minutě. Ten se ocitl ve stejné pozici jako Jan Jeřábek při první brance. Šel sám na brankáře, obešel ho a zakončil. Trefil ale jen tyč. Míč se však odrazil zpět k němu a jeho následná dorážka už byla přesná.

Pardubice tedy skončily sezónu na třetí příčce před úhlavním rivalem z Hradce Králové, Olympia končí ve své nováčkovské sezóně na 13. místě.