23.10.2021 | Igor Mainka | Zápas

Vedoucí Brno splnilo povinnost a vyhrálo na hřišti posledního Třince

Foto: fczbrno.cz
Třinec – Fotbalisté Brna zvítězili ve 12. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti posledního týmu tabulky Třince 1:0. O vítězství vedoucího týmu soutěže rozhodl po půl hodině hry Jakub Řezníček, který proměnil nařízený pokutový kop. Ve druhém poločase už se skóre neměnilo, a tak má Zbrojovka v čele soutěže náskok sedmi bodů před druhou Spartou B, Třinec zůstává se ziskem sedmi bodů poslední.
bez branek
36' Řezníček (pen)
35' Adamuška
87' Bolf
25' Štěrba
Sestavy
Adamuška – Bolf (90+1. Bedecs), Ba, Foltyn, Hýbl – Omasta (76. Puchel), Habusta, Šteinhübel, Kania (81. Javůrek) – Juřena, Petráň.
Na lavičce: Hasalík, Buneš, Ntoya, Weber
Trenér: Martin Zbončák
Floder – Bariš, Endl, Štěrba, Moravec – Texl, Ševčík (90+2. Sedlák) – Fousek (81. Rogožan), Hladík, Řezníček – Přichystal.
Na lavičce: Formánek, Kamenský, Lacík, Matula, Štěpanovský
Trenér: Richard Dostálek
Rozhodčí: Ulrich – Bureš, Černoevič • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 293

Komentář

Vedoucí Brno vycestovalo do Slezska bez několika zraněných hráčů, včetně brankáře Berkovce. Naopak do sestavy se po karetním trestu vrátil nejlepší střelec soutěže Řezníček. Třinecký trenér Zbončák, který zaznamenal v dresu Zbrojovky více než stovku startů, vrátil na stopera Foltyna a na kraj Hýbla. V útoku vsadil na dvojici Juřena, Petráň.

Brno prokazovalo roli favorita od úvodních minut, bylo častěji na míči a několikrát zkoušelo ohrozit domácí branku, jenže brankář Adamuška neměl téměř žádnou práci. Všechny pokusy letěly vedle branky. První velkou šanci diváci viděli až ve 35. minutě, kdy Fousek vysunul Hladíka, který udělal kličku Adamuškovi a po kontaktu s domácím brankářem upadl na zem. Rozhodčí odpískal pokutový kop, který chladnokrevně proměnil Jakub Řezníček. I Slezané měli svou šanci, zpětnou přihrávku Kanii napálil Petráň z hranice šestnáctky pod břevno, ale brankář Floder se vyznamenal a prudkou ránu vyrazil nad bránu.

Druhá půle probíhala v podobném duchu jako úvodní dějství, ale k vidění bylo více šancí. V 55. minutě Přichystalovu střelu zpoza šestnáctky mířící k tyči vytáhl brankář Adamuška vedle branky. O sedm minut později už si Adamuška nesáhl na míč po střele Štěrby, třineckého gólmana zachránilo břevno. Břevno trefil také Moravec svým nepovedeným centrem z levé strany.

Vypadalo to, že Brno vítězství nepustí, zvláště po chybě domácího obránce. Ba sklepl míč k Ševčíkovi, hosté šli do přečíslení dva na jednoho, ale Adamuška vytáhl dva fantastické zákroky proti Řezníčkovi. Zahozené šance mohly Dostálkův tým mrzet, včetně Endlovy gólovky z 90. minuty, kterou Adamuška vyrazil nad břevno. V nastaveném čase Habustovu střelu zpoza šestnáctky vyrazil brankář Floder pouze k Petráňovi, ale ten z dorážky přestřelil branku a definitivně rozhodl o vítězství Brna.

Brno se tříbodovým přísunem vzdálilo od béčka Sparty na sedm bodů, Třinec zůstává po prohře se sedmi body na posledním místě.