18.03.2023 | Jan Šimek | Zápas

Opava podlehla Vlašimi a na výhru čeká už devět kol. Rozhodl Smejkal

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Vlašimi zvítězili v utkání 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na půdě Opavy 1:0. O výhře středočeského rozhodla jediná branka, o kterou se postaral po necelé půlhodině hry záložník Tomáš Smejkal. Vlašimští tak zvítězili podruhé v řadě a naplno bodovali počtvrté z posledních pěti kol, naopak Slezané čekají na výhru už devět utkání.
bez branek
27' Smejkal
90+3' Bílek
23' Vala
90+2' Vágner
90+3' John
Sestavy
Číž – Helebrand (46. Ščudla), Cykalo, Janoščín, Kadlec (84. Dostál) – Bílek, Omale – Kopečný, Whiffen (46. Hranoš), Šigut – Yunis.
Na lavičce: Lasák, Vincour, Gorčica, Macháček
Trenér: Peter Hlinka
Vágner – D. Vala II (46. Onije), Nogha, Vilotić, Musil – Solomon (90+2. Janda), Křišťan, Suchan, Smejkal (66. Horský), Rigo – A. Svoboda (80. Biegon).
Na lavičce: Kolář, Beránek, Šimeček
Trenér: Martin Hyský
Rozhodčí: Klíma – Horák, Dobrovolný • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1523

Komentář

V Městských sadech udeřilo prakticky z první nebezpečné příležitosti. Vlašim šla ve 27. minutě do rychlého protiútoku, Solomon poslal prudký centr ke vzdálenější tyči. Míč stihl ještě před čárou zachytit Musil, vrátil balon před bránu, kde číhal volný Tomáš Smejkal a zblízka chladnokrevně propálil Číže – 0:1.

Opavští mohli srovnat v nastavení prvního poločasu, kdy po Kadlecově centru hlavičkoval Helebrand těsně vedle levé tyče hostující brány. Další velkou příležitost měli domácí hned zkraje druhé půle, kdy Omale cpal prudkou přihrávkou na zadní tyč, ale Šigut na ni nedosáhl.

Na opačné straně mohl přidat pojišťující druhý gól Vlašimi Svoboda, jenže sám před Čížem vypálil slabě a gólman Slezského FC neměl problém zasáhnout. Vzápětí neuspěl v podobné pozici Suchan, po jehož tečované ráně se míč otřel o boční síť opavské brány.

A pak přišly na řadu parádní chvilky vlašimského brankáře Vágnera. Ten nejprve vytěsnil mimo tyče prudkou ránu Kadlece bez přípravy po centru Cykala, krátce nato navíc vychytal i Ščudlu. Střídající opavský záložník měl další slibnou šanci v nastavení druhé půle, jenže zblízka přestřelil.

Slezané tak na jaře doma poprvé prohráli, na výhru ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE čekají už devět utkání, naposledy porazili loni v září Táborsko. Středočeši naopak v Opavě navázali na výhru nad rezervou pražské Sparty a dokázali naplno bodovat počtvrté z posledních pěti kol soutěže.

Ohlasy trenérů

Peter Hlinka (Slezský FC Opava): „Na úvod se musím hluboce omluvit za předvedený výkon. S tím, co chceme hrát, to mělo pramálo společného. Nedokázali jsme splnit taktické věci a soupeře jsme pustili do hry bojácností. Hosté dali gól, a pak hru kontrolovali. Naše mužstvo působilo blokovaně a postupem času se to zhoršovalo. Museli jsme některé věci změnit a do druhého poločasu jsme vstoupili aktivně, šanci měl Omale. Bohužel pak jsme šli opět dolů. Tímto zápasem, pokud to někomu v kabině není jasné, pro nás začíná tvrdý boj o záchranu. Teď se hraje o existenci a hráči si to musí uvědomit. Pokud si to neuvědomí, musí se rozloučit s profesionálním fotbalem.“

Martin Hyský (FC Sellier & Bellot Vlašim): „Utkání budu hodnotit hodně pozitivně. V Opavě je velmi nepříjemné prostředí, mužstvo dlouho nevyhrálo. Věděli jsme, že pro domácí je to klíčové utkání, které budou chtít za každou cenu vyhrát. V první půli se hrál vyrovnaný zápas, my jsme dohráli jednu pěknou akci, což bylo směrem k vývoji klíčové. Týmu vytknu jen to, že jsme neproměnili jednu z šancí, které jsme si ve druhé půli vytvořili. Myslím, že tím by se zápas rozhodl a nebylo by to tak nervózní. Kluky vzadu musím pochválit, podržel nás i Matyáš Vágner. Nebyli jsme v komfortní situaci. V týdnu u nás řádila viróza, řada hráčů vůbec netrénovala. Výsledek pro nás má o to větší cenu.“