12.04.2024 | Jan Šimek | Zápas

Opava doma zabrala, v přestřelce zdolala rezervu Sparty

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Slezského FC v utkání 22. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Spartu B v poměru 3:2. Opavští, kteří dohrávali od 40. minuty v deseti po vyloučení Matěje Helebranda, si v první půli vytvořili zásluhou tref Filipa Blechy a Adama Ondráčka dvoubrankový náskok. Po změně stran se sice Pražané díky gólům Daniela Ruse a Ondřeje Lillinga dostali na dostřel, ale Opavu uklidnil třetím zásahem Mohammed Marzuq Yahaha. Slezané tak po čtyřzápasové pauze opět naplno bodovali.
17' Blecha
37' Ondráček
68' Marzuq
58' Rus
70' Lilling
24' Helebrand
40' Helebrand
52' Marzuq
67' Richter
88' Rataj
90+1' Brožek (trenér)
90+6' Kolínek (sportovní manažer)
16' Okeke
82' Večerka
Sestavy
A. Richter – Helebrand, Srubek, Janoščín, Kadlec – Omale (5. Pejša), Blecha – Rataj, Málek, Ondráček (57. Přichystal) – Marzuq (90+3. Velička)
Na lavičce: Číž, Kim, Wehowský, Vaněček
Trenér: Miloslav Brožek
Surovčík – Uhrinčať, Lilling (84. Šilhart), Večerka – Váňa (65. D. Michl), Mokrovics, Jonáš (46. Holoubek), Okeke (46. Jedlička), Penxa – Rus, Šiler
Na lavičce: Nalezinek, Hodouš
Trenér: Luboš Loučka
Rozhodčí: Vokoun – Vodrážka, Malimánek • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1620

Komentář

V Městských sadech jako první zahrozil hostující Rus, jehož technické zakončení na zadní tyč pořádně vylekalo opavského gólmana Richtra, kdy míč jen těsně minul brankovou konstrukci. Krátce nato ovšem udeřili domácí.

Okeke před vápnem fauloval Filipa Blechu, který si vzal na starost exekuci přímého kopu a prudkou střelou k tyči otevřel skóre. Surovčík měl zakrytý výhled, a tak neměl šanci včas reagovat.

Pak byli aktivnější hosté, ale jen po šestnáctku. Naopak ve 37. minutě přidali Opavští druhý gól. Rataj sice nedokázal obejít Večerku, přihrávkou pod sebe ovšem našel Málka, který poslal prudký centr na Adama Ondráčka, a ten zblízka překonal Surovčíka – 2:0. Krátce nato po druhé žluté kartě opustil hřiště Helebrand, domácí tak dohrávali v deseti.

Po změně stran se hosté dočkali kontaktní trefy, o kterou se po nenápadné akci postaral Daniel Rus. Pražané ovšem o chvíli později chybovali v rozehrávce, míč si vzal Mohammed Marzuq Yahaya a zblízka poslal míč pod padajícím Surovčíkem do brány – 3:1.

Opavští se ovšem neuklidnili na dlouho, hned dvě minuty nato totiž z dálky vypustil jedovku Michl, domácí brankář Richter míč vyrazil přímo do míst, kde číhal úplně volný Ondřej Lilling, který zblízka pohotovou dorážkou uklidil balon do brány a snížil na 3:2.

Hosté přežili horké chvilky poté, co skóroval Marzuq Yahaya, ale jeho gólu předcházelo ofsajdové postavení, a tak byla radost domácích zbytečná. Tentýž hráč hlavou zblízka minul bránu po přesném centru střídajícího Přichystala. Sparťané utahovali šrouby a Opava se v početní nevýhodě bránila zuby nehty. Vyrovnání měl na noze střídající Holoubek, jeho dělovku bez přípravy ale dokázal vytěsnit mimo tyče opavský gólman Richter.

Slezané tak ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE po čtyřech kolech opět naplno bodovali, Pražané klopýtli po dvou výhrách v řadě. Na jaře zapsali teprve druhou porážku ze šesti kol.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Bylo to pro nás zlomové utkání, protože rozhodovalo o tom, kde se budeme dále pohybovat v tabulce. Spodek se nám přiblížil na pět bodů, a tak jsme potřebovali jednoznačně vyhrát. Musím poděkovat hráčům, protože se toho zhostili skvěle. Do utkání jsme vstoupili velmi aktivně, vytvořili jsme si spoustu zajímavých situací před i ve vápně. Po vyloučení jsme pak podali heroický výkon, abychom zápas zvládli za tři body. Jsme za to moc rádi.”

Luboš Loučka (AC Sparta Praha B): „Se zápasem hodně zamával první gól, který byl vodou na mlýn opavského týmu. Věděli jsme, že jde o mužstvo, které rádo centruje, protože vepředu má urostlé typy hráčů. Z jedné takové situace nás Opava nachytala, a pak už se nám to bohužel nepovedlo zvrátit. Domácí pak hráli ve vysokém počtu hráčů vzadu a bylo složité se do nich dostat.”