včera | Tomáš Secký | Zápas

Zápas Varnsdorfu s Příbramí přerušila bouřka, Vojta trefil domácím záchranu

Foto: Tomáš Secký (fkvarnsdorf.cz)
Neobyčejné utkání 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bylo v neděli k vidění ve Varnsdorfu, kam dorazila Příbram. Záchranářský souboj "o šest bodů" dopadl lépe pro Severočechy, kteří díky trefě Matyáše Vojty ze 76. minuty zvítězili nejtěsnějším rozdílem 1:0. Druhý poločas duelu, který přinesl celou řadu ostrých soubojů a zranění, začal kvůli hustému dešti a bouřce s půlhodinovým zpožděním.
76' Vojta
bez branek
bez karet
90+2' Hošek
Sestavy
Pešl – Zálešák, Kubista, Kosař (34. Kouřil), Juzvak (39. Vlk) – Samko, Polyák – Rudnytskyy (84. Dufek), Stránský, Gembický (84. Kříž) – Vojta
Na lavičce: Vaňák, Adeleke, Podzimek
Trenér: Miroslav Holeňák
Melichar – Brabec (66. Čejka), Jahić, Fišl, Antwi – Coňk (21. Dudl), Švestka (86. Hošek) – F. Matoušek, Hušbauer, Nečas (66. Dav. Krch) – Fall (46. P. Hašek)
Na lavičce: Bleha, Hudec
Trenér: Jiří Kohout
Rozhodčí: Orel – Leška, M. Novák • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 549

Komentář

Varnsdorf, vědom si důležitosti utkání, vstoupil do duelu od úvodního hvizdu aktivně. Hned ve třetí minutě se zkusil střelecky prosadit Vojta, jenže z dobré pozice minul tři tyče. Jen o pár minut později provětral Melicharovy rukavice domácí kapitán Rudnytskyy, jehož projektil mířil do šibenice. Příbramský brankář ovšem vytáhl famózní zákrok a byl z toho pouze roh. Třetí možnost k otevření skóre měl Varnsdorf po čtvrt hodině hry, Vojta vysunul do úniku Samka, který ale tváří v tvář brankáři neuspěl.

Příbram se poté dostala více do hry, jenže už po dvaceti minutách hry musela střídat. Po zranění hlavy hřiště opustil Coňk, kterého nahradil Dudl. Zranění a nucené střídání se nevyhnulo ani domácím, v krátkém sledu musel do kabin Kosař (zranění ramene) a Juzvak (poraněný kotník). A když se neujal ani pokus Stránského po rohovém kopu, šlo se do kabin za nerozhodného stavu.

Druhý poločas začal o několik desítek minut později. Na vině bylo počasí. Nad Kotlinou se stáhla mračna, začalo hustě pršet, přidaly se kroupy, hromy a nakonec i blesky. Sudí Orel tak nařídil začátek druhého dějství až na 18:30 hodin. A byli to hosté, kteří byli najednou živější, jenže jim chyběla přesnost ve finální přihrávce.

S ubíhajícími minutami to na hřišti začalo jiskřit. Přibývalo osobních soubojů a situací na hraně pravidel. Varnsdorf po hodině hry zařadil druhý rychlostní stupeň a Příbram víceméně k ničemu nepustil. Rudnytského centr si v 60. minutě našel na zadní tyči Kubista, jeho hlavičkový pokus ale zastavilo břevno. Přes pět stovek diváků se dočkalo v 76. minutě. Pešl sebral centr Hušbauera a rychlou rozehrávkou vyslal míč na Samka, který předvedl sprint přes polovinu hřiště. Patičkou našel Stránského, jenž centrem na zadní tyč vybídl volného Matyáše Vojtu a ten hlavičkou otevřel skóre utkání.

Středočeši chtěli rychle odpovědět, Pešl však všechny náznaky ukryl do náruče. Otevřená vrátka nabídla další příležitosti Varnsdorfu. Minutu před koncem hrací doby se do zajímavé šance dostal Dufek, jeho pokus ale hosté dokázali zablokovat. Stejně dopadl i Stránský, který se snažil dorážet. A když neuspěl ani Samko s výstavními nůžkami, které zneškodnil Melichar, radoval se z vítězství Varnsdorf. Ten si tak pojistil setrvání v druhé nejvyšší fotbalové soutěži. Příbram o záchranu musí ještě zabojovat.