01.10.2016 | Lukáš Švéda | Zápas

Divokou televizní přestřelku zvládl lépe Sokolov, který porazil Varnsdorf 3:2

Sokolov – Televizní duel 9. kola mezi sousedy v tabulce, šestým Sokolovem a sedmým Varnsdorfem, už snad ani víc dramatický být nemohl. Zápas se rozhodoval v poslední desetiminutovce a nakonec, ač to tak zpočátku nevypadalo, se ze tří bodů mohli radovat domácí baníkovci, kterým výhru 3:2 zařídil pět minut před koncem parádním trestňákem střídající Přeučil.
72' Provod
83' Kodr
85' Přeučil
51' Jakubov
80' Jakubov
85' Přeučil
89' Glaser
49' Dordič
61' Kozma
87' Rudnytskyy
Sestavy
Belaň – Strada, Vondráček, Ševčík, Mejdr – Sadílek (58. Přeučil), Machek, Kosak (46. Boček) – Glaser – Jakub Dvořák II. (58. Kodr), Provod
Samoel – Beránek, Zbrožek, Neuberg – Dordič (71. Fotr), Knejzlík, Daníček, Richter (88. Beneš), Rudnytskyy – Kozma, Jakubov
Rozhodčí: Adámková – Nádvorník, Kubec • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 750

Komentář

Ale pojďme pěkně od začátku. Oba trenéři udělali oproti předchozímu utkání jednu změnu v sestavě. Sokolovský Jiří Dreiseitl nasadil od první minuty Stradu místo Medveděva, varnsdorfský Roman Veselý postavil do základní sestavy Beránka na úkor Zierise.

Už úvodní minuty napověděly, že by se v Sokolově mohl hrát atraktivní duel. Ani jedno z mužstev nehrálo na jistotu, útočné akce se pravidelně střídaly a v pokutovém území obou týmů se často něco dělo. Centry sokolovských hráčů nebezpečné nebyly, na druhé straně totéž platilo o průnicích zejména po pravé straně, kde se snažili řádit Dordič s Rudnytskyym.

O první zajímavější moment se postaral v 17. minutě domácí špílmachr Glaser, jehož střela z přímého kopu skončila těsně vedle tyče. O pět minut později už mohlo být v baníkovském táboře veseleji, jenže Vondráčkovu hlavičku zastavilo břevno. Dvakrát se v dobré pozici ocitl sokolovský Kosak, ale ani jednou Samoela výrazně nezaměstnal. Baník pokračoval v kreativní hře a výsledkem byla slušná střela Dvořáka II. ve 34. minutě. Hostující gólman však jeho pokus vytěsnil nad.

Aby toho nebylo málo, o minutu později se před Samoelem zjevil zcela nepokrytý Sadílek, ale ani nadvakrát nedostal míč do brány. Poté následovala jediná velká příležitost Severočechů v první půli. Díky Machkově hrubici se v ní ocitl nejlepší kanonýr týmu Alexander Jakubov, který upaloval na Belaně, ale pak mířil vedle. Varnsdorfský hrot si to lepší ze svého repertoáru schoval na druhou půli. Ačkoliv byli sokolovští fotbalisté aktivnější, do šaten se šlo za bezbrankového stavu.

Nástup do druhého poločasu byl jednoznačně v režii hostů. V 50. minutě si Rudnytskyy vyměnil míč s Dordičem, aby pak zakončil těsně mimo levou tyč. Uběhla necelá minuta, když už se hosté mohli zaradovat. Knejzlík poslal z levé strany krásný centr na nehlídaného Alexandera Jakubova, který před Belaněm nezaváhal a hlavičkou o zem poslal Varnsdorf do vedení. Sokolovský kouč poté zareagoval a po necelé hodině hry poslal na hřiště hned dvojici nových hráčů. A jak se ukázalo, bylo to zásadní rozhodnutí.

Mužstvu ze Šluknovského výběžku se dlouhé minuty dařilo kontrolovat zápas, baníkovci byli vepředu bezzubí. Navíc mohli inkasovat znovu od Jakubova, ale Belaň tentokrát vytasil parádní zákrok. Jak moc byl klíčový, to se ukázalo po třech minutách, kde po chybě v hostující rozehrávce poslal Mejdr míč před bránu, tam se dobře zorientoval Lukáš Provod a s chladnou hlavou poslal balón za Samoela.

Vedení mohl hostům vrátit v 78. minutě Rudnytskyy, jeho rána však jen olízla břevno sokolovské svatyně. Varnsdorfské to nemuselo mrzet, neboť o chvíli později šli znovu do vedení a znovu díky Alexandru Jakubovovi, který křižnou střelou po zemi nedal Belaňovi šanci – 1:2. Baníkovce v posledních deseti minutách čekala těžká práce. Jak se ukázalo, nikoliv nemožná. V 83. minutě rozehrál Machek standardku, na centr si naskočil střídající Marek Kodr a hlavou srovnal skóre na 2:2. Nabuzení baníkovci dokonale využili situaci a o dvě minuty později rozhodli. Po faulu na Glasera se k přímému kopu postavil další střídající hráč Vojtěch Přeučil a zakroucenou technickou střelou překvapil varnsdorfského gólmana. Nervózní závěr už další góly nepřinesl, a tak přestřelku ve druhém poločasu lépe zvládli sokolovští hráči.

Třetí vítězný zápas v řadě a sedmý neprohraný za sebou je vynesl průběžně už na čtvrtou příčku, naopak Varnsdorf ve druhém zápase po sobě inkasoval tři góly. Hostující útočník Jakubov se dostal na čelo druholigových střelců, na kontě má už šest přesných tref.