30.09.2016 | Petr Komárek | Zápas

Olomouc se veze na vítězné vlně, doma si poradila i se Žižkovem

Olomouc – Popáté v řadě zvítězili ve Fotbalové národní lize hráči Olomouce. V domácím zápase s Viktorií Žižkov vedli od 32. minuty, kdy se trefil Tomáš Chorý. Druhou a pojišťující branku však Sigma dokázala přidat až těsně před koncem. Poté, co sama několikrát neuspěla a přečkala i příležitosti soupeře, se prosadil Martin Sladký.
32' Chorý
93' Sladký
bez branek
67' Chorý
80' Petr
90' Houska
28' Pimpara
Sestavy
M. Buchta – Sladký, Škerle, Šindelář, Vepřek (52. Jemelka) – Zahradníček, Houska, Plšek, Petr (81. Habusta), Falta – Chorý (89. Yunis)
Soukup – Trýzna (66. Engelmann), Opluštil, Pimpara, Šandera – Podrazký, Pavlata, Krystan (46. Sixta) – Urbanec, V. Klán (46. Dočekal), Volek
Rozhodčí: Mrázek – Flimmel, Vodrážka • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 2269

Komentář

Olomouc vstoupila do zápasu aktivně. Ve čtvrté minutě se Chorý uvolnil ve vápně, finální přihrávka se mu však nepovedla. V závěru úvodní desetiminutovky kopali domácí dvě standardky. První mířila do středu branky, při druhé se měl brankář Soukup co ohánět. Míč se nebezpečně svezl k břevnu a strážce žižkovské svatyně jej musel vytáhnout na roh.

Pražané zahrozili volným kopem svého kapitána Podrázkého. Po krátké kombinaci se k zakončení dostal Michal Pavlata, hlavou ovšem rozvlnil pouze boční síť. Na druhé straně vyslal dobrý centr Sladký, jenže Chorý míč slabou tečí mezi tři tyče neusměrnil. Olomouckému hroťákovi to vyšlo až ve 32. minutě. Po rychlé akci Falty na levém křídle střílel Tomáš Chorý mimo Soukupův dosah. O moment později se na něj snažil navázat jeho spoluhráč David Houska, po Faltově sklepnutí těsně minul. Podobně si krátce před koncem první půle počínal i Sladký.

Pravý obránce Hanáků pokoušel střelecké štěstí znovu ve 49. minutě, ani při dalekonosném pokusu si ale mířidla neseřídil správně. Druhý gól jeho týmu měl na kopačce Šimon Falta, který se snažil zacílit do poloodkryté brány. Proti se však postavili dva žižkovští zadáci. O minutu později vezl další nebezpečí pro hostující celek Chorý, který však těsně před Soukupem nedokázal přelstít posledního bránícího hráče. To Houska si v 65. minutě vedl lépe, jeho rána k levé tyči donutila gólmana Viktorie k pohotovému zákroku.

Pak se konečně k výraznějším možnostem osmělil i Žižkov. Na začátku poslední dvacetiminutovky řádné hrací doby vymyslel nevyzpytatelný centr na branku Dočekal a Buchta zasahoval na poslední chvíli. Následně olomoucký brankář předvedl výborný zákrok, kterým zneškodnil hlavičku Davida Sixty po rohovém kopu. Své kvality ukázal také při přízemní střele Urbance, která pramenila z žižkovského protiútoku. V samotném závěru utkání mohl Sigmu uklidnit střídající Yunis, Soukup mu však perfektním vyběhnutím šanci sebral.

Co se ovšem nepodařilo vytáhlému olomouckému forvardovi, zvládl pro změnu bek. Soukup chtěl v posledních okamžicích pomoci svým spoluhráčům vepředu, čehož využil Martin Sladký a po sólu přes celé hřiště zavěsil do prázdné branky.