01.10.2016 | Filip Lefenda | Zápas

Tři pokutové kopy a stejný počet bodů pro domácí, Opava proti Prostějovu splnila roli favorita

Opava – Fotbalisté Slezského FC splnili proti poslednímu Prostějovu roli favorita a připsali si do tabulky tři body za vítězství 3:1. Výhra se však nerodila jednoduše, hosty zlomily po několika tyčkách až dva obdržené góly z pokutových kopů.
14' Grussmann
74' Smola (pen)
93' Zapalač (pen)
30' Kroupa (pen)
18' Jursa
32' Smola
50' Kuzmanovič
11' Schuster
58' Píchal
64' Sus
77' Pančochář
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Radić, Helebrand – Grussmann (87. Machálek T.), Mozol (81. Metelka), Zapalač, Jursa – Smola, Kuzmanović (67. Janetzký)
Neoral – Hirsch, Sus, Schuster, Pančochář – Machynek, Skwarczek, Fládr (80. Langer), Machálek M. (72. Štrombach) – Píchal (63. Chwaszcz), Kroupa
Rozhodčí: Severýn – Caletka, Horák • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2392

Komentář

Skóre Opavští otevřeli po necelé čtvrthodině hry. Mozol našel z pravé strany přízemním centrem Radima Grussmanna, který trefou o tyč poslal Slezany do vedení. Ve 22. minutě se mohl do střelecké listiny zapsat Kuzmanovič, rozezvučel ale pouze brankovou konstrukci. O šest minut později se hostující brankář blýskl efektivním zákrokem proti dělovce Jursy, který byl v sobotu s pokusy ze střední vzdálenosti hodně při chuti.

Po půlhodině hry přišel pro domácí šok. Po nedovoleném zákroku v pokutovém území kopali Prostějovští penaltu, jejíž exekuce se ujal Karel Kroupa a bezpečně proměnil. Vedení mohl Opavě vrátit Kuzmanovič, jeho pokus ale doklepl, v tomto případě nešťastně, do brány z ofsajdového postavení Smola a gól tak neplatil. O minutu později proletěl míč po přímém kopu Mozola těsně nad horní tyčí. Poslední slovo pak měli v prvním dějství hosté, Opavu ale zachránilo břevno.

Domácí chtěli potvrdit roli favorita, ve druhém poločase se ale jejich útočná snaha rozjížděla pozvolněji. Na první vážnější možnost si tak více jak dvě tisícovky diváků musely počkat do 66. minuty, kdy Tomáš Smola poslal balon opět jen do břevna. O sedm minut později se domácí útočník prodral do zakončení a byl ve vápně podražen brankářem Neoralem. Následný pokutový kop zahrával sám postižený hráč, a ačkoliv prostějovský gólman vystihl směr střely, balon mu pod tělem prošel až do sítě.

Závěrečné minuty se nesly ve znamení fotbalu nahoru dolů. Oba týmy sázely na rychlé brejky a fanoušci se rozhodně nenudili. V 81. minutě stáli při domácích všichni svatí, když hostující skrumáž, při které gól visel doslova ve vzduchu, přečkali bez újmy. V 90. minutě pak vyslal směrem k Fendrichově svatyni razantní pokus Štrombach, Hanáci se ale vyrovnání nedočkali, naopak po chvilce sami inkasovali. Další podražení v pokutovém území potrestal opět proměněnou penaltou Petr Zapalač, jenž stanovil konečné vítězství Opavy v poměru 3:1.