09.10.2016 | Radek Barkman | Zápas

Žižkov přetačil Znojmo a pokračuje v dobrém startu

Praha – Fotbalisté Žižkova si díky brance Michala Pavlaty zajistili tříbodový zisk v utkání 10. kola Fotbalové národní ligy proti Znojmu. Ve výborně takticky odehraném utkání jim vyšel úvod a závěr zápasu, Znojemští své šance na konci první půle nevyužili a vrací se domů s prázdnou.
16' Pavlata
bez branek
51' Sixta
88' Odehnal
Sestavy
Soukup – Josl, Pimpara, Opluštil, Šandera – Pavlata, Sixta (69. Krystan), Podrazký, Volek (59. Engelmann), Urbanec (88. V. Klán) – Dočekal
Halouska – Helísek, Cihlář, Mezlík (46. Svozil), Odehnal – Nepožitek, Motal, Njire (46. Javůrek), Bartolomeu, Šumbera (67. Urbančok) – Klíma
Rozhodčí: Machálek – Moláček, Podaný • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 914

Komentář

Za mrazivého chladného dopoledne se na pražském Žižkově střetli domácí s nebezpečným Znojmem. Žádné velké absence ani na jedné straně nebyly, v hostující brance se však od první minuty objevil brankář Pavel Halouska, pro nějž to byla premiéra.

Utkání bylo od úvodních minut hrané v solidním tempu, ale přece jenom více ze hry měli domácí. Dařilo se jim zejména po levé straně, kde zatápěl soupeřově obraně aktivní Volek. Ve čtrnácté minutě ale přišla první velká šance zprava. Urbanec si narazil míč se Šanderou a ideálně ho odcentroval do pokutového území, kde si však brankář Halouska stačil poradit s pokusem Pavlaty. Následovaly ale rohové kopy a po tom druhém se míč odrazil za šestnáctku právě k Michalu Pavlatovi, jenž utěšenou střelou na vzdálenější tyč překonal Halousku.

Pak následovalo ještě několik minut, kdy se domácí tlačili před pokutové území, ale takový efekt to již nemělo. Jihomoravané se rozjížděli pomalu, ale v závěru prvního poločasu ještě měli několik dobrých možností na vyrovnání. První vlaštovku představoval pokus Bartolomeua, který si krásně zpracoval dlouhý míč, ale dostal se až příliš blízko k Soukupovi, a tak trefil jen jeho hruď. Asi tu vůbec největší příležitost pak spálil Nepožitek, jenž byl po uvolnění od Klímy zcela sám před Soukupem, ale žižkovský brankář mu sebral obrovskou šanci tygřím skokem. V závěru poločasu pak Soukup musel likvidovat ještě jeden pokus Nepožitka s vynikajícími parametry, ale míč za svá záda nepustil.

Druhý poločas už z diváckého pohledu tak zajímavý nebyl. Šancí mnoho nepřicházelo. Hosté zkusili oživit hru dvojím střídáním a i když se Javůrek snažil být na levé straně dost vidět, centry do šestnáctky mu příliš nevycházely. Domácí zpočátku sázeli na rychlé protiútoky a Urbancův průnik zakončený střelou doprostřed brány si vysloužil potlesk necelé tisícovky přítomných diváků. Na druhé straně to byl pro změnu Bartolomeu, který zkoušel zakroutit míč z nadějného přímého kopu na bližší tyč, ale o několik centimetrů bránu minul. Pak už domácí měli hru zcela pod kontrolou, soupeře nepustili ani k náznaku závěrečného tlaku a připsali si do tabulky další velmi cenné tři body.

Žižkov si tak i nadále drží domácí neporazitelnost v letošním ročníku Fotbalové národní ligy a Znojmo dokázal porazit poprvé od března roku 2011, kdy poté slavil postup o patro výš. Znojmo naopak prohrálo letos potřetí a před Žižkovem je v tabulce už pouze o jediný bod.