15.10.2016 | Petr Komárek | Zápas

Konečně! Prostějov přemohl Pardubice a slaví první soutěžní výhru

Prostějov – Premiérového vítězství se ve Fotbalové národní lize dočkali fotbalisté Prostějova. Hanáci na domácím hřišti zdolali Pardubice, nad kterými triumfovali v poměru 3:0. Dva góly vsítili Prostějované již v prvním poločase - zásluhou Machynka a Skwarczeka. Třetí zásah přidal pár minut po hodině hry střídající Machálek.
23' Machynek
35' Skwarczek
66' Machálek
bez branek
8' Skwarczek
47' Sus
58' Píchal
20' Kovář
Sestavy
Kofroň – Machynek (46. M. Machálek), Sus, Rus, Pančochář – Hirsch, Skwarczek, Zapletal (66. Petržela), Štrombach – Píchal, Kroupa (84. Chwaszcz)
Knobloch – Přibyl, Zavadil, Šejvl, Pospíšil – Kim, Kovář (75. Valenta), Kudrna, Fousek (46. Fusek) – Jeřábek (46. Řezníček), Ladra
Rozhodčí: Ginzel – Kubr, Batík • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 502

Komentář

Již začátek zápasu nebyl žádná selanka. Hned v první minutě zahrávali Prostějovští kousek za vápnem trestný kop, Pančochář ale trefil pouze zeď. Na druhé straně se po levé straně prodral do šance Ladra, gólman Kofroň proti němu ale výborně vyběhl a jeho střelu zblízka vyrazil na roh. Ještě větší možnost se ve čtvrté minutě naskytla Davidu Přibylovi. Po rohovém kopu a Kovářově prodloužení před ním zívala prázdná branka, pardubický obránce ovšem osamocen hlavičkoval trestuhodně mimo. Následně zase hostující svatyni ohrozil Štrombach, z úhlu však nemířil přesně.

Mnohem větší příležitost si Prostějov vytvořil v 17. minutě. Pančochářův centr z levé strany brankář Knobloch jen vyrazil k Píchalovi a ten se chystal jeho zaváhání potrestat. Pardubický muž s rukavicemi ale svou chybu napravil. Proti mladému útočníkovi vyběhl, jeho pokus vytěsnil a posléze při něm po cestě zpět na brankovou čáru stála paní štěstěna.

Ve 23. minutě už to domácímu celku ale vyšlo. Pančochářův pas přeletěl celé vápno a na jeho pravém okraji se k ráně z voleje odhodlal Lubomír Machynek, který míč umístil ke vzdálenější tyči. Po půlhodině hry udeřili Hanáci podruhé. Po volném kopu z poloviny hřiště přihrál Sus hlavou nehlídanému Michalu Skwarczekovi a prostějovský defenzivní štít se taktéž hlavičkovým pokusem nemýlil. Knobloch plachtil vzduchem marně.

Pardubice mohly ještě do přestávky minimálně snížit. Nejprve se jedovatou pumelicí prezentoval Kovář, Kofroň jej ovšem pohlednou robinsonádou vychytal. Pak se do blízkosti domácí brány probojoval Fousek, leč svůj lob vůbec neumístil do prostoru mezi třemi tyčemi.

Největší šance Východočechů na korekci skóre přišla krátce po pauze. Domácímu stoperu Susovi odpískal rozhodčí ruku ve vlastním pokutovém území a kopala se penalta. „Desítky“ se ujal Tomáš Ladra, Zdeněk Kofroň mu ji však parádním zákrokem zneškodnil. Na druhé straně měli třetí branku na kopačce, respektive na hlavě, Kroupa i Sus. V prvním případě se ale postavila proti tolik nechtěná smůla, ve druhém případě Knoblochovy rukavice. O třetí gólový direkt, který zápas definitivně rozhodl, se postaral až v 66. minutě střídající Milan Machálek. Hbitý ofenzivní fotbalista obdržel kvalitní přihrávku za obranu od Petržely, jenž byl v té době na trávníku sotva pár sekund, a uspěl se střelou k levé tyči.

Hosté už se nezmohli ani na snížení, a tak se Prostějov může radovat z první výhry ve Fotbalové národní lize a současně z prvního čistého štítu.