22.10.2016 | Libor Štěpán | Zápas

Pulpitův návrat do Vítkovic body nepřinesl, vyrovnaný zápas vyhrála Opava

Ostrava – Trenér Martin Pulpit se vrátil po šestnácti letech do Vítkovic, avšak z prvních bodů se radovat nemůže. Remízový zápas v pomalém tempu s minimem šancí na obou stranách rozhodla šťastná branka nejlepšího střelce Opavy Jana Schaffartzika z prvního poločasu. Utkání v podstatě skončilo vyloučením domácího Hruzíka po hodině hry. Vítkovice na zvrat neměly a Opava se šetřila na pohár s Plzní.
bez branek
33' Schaffartzik
29' Hruzík
59' Hruzík
89' Mikula
62' Mozol
71' Grussmann
91' Janetzký
Sestavy
Kostolanský – Cverna, Mikula, Coufal, Prajza – Ondráček (60. Fiala), Texl, Hruzík, Hlavsa (82. Demeter) – Mišinský, Kraut (43. Jurča).
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, Čelůstka T. – Grussmann, Mozol (63. Jursa), Schaffartzik, Zapalač (89. Janetzký) – Smola (78. Kuzmanović), Jurečka.
Rozhodčí: Julínek – Peřina, Podaný • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 1835

Komentář

Stále bez distancovaného Vaňka nastoupili Vítkovičtí do prvního zápasu po změně trenéra. Martin Pulpit se po šestnácti letech vrátil tam, kde s trénováním profesionálního fotbalu začínal. A s úvodem utkání mohl být spokojen. Opava sice byla herně a kombinačně lepší, avšak domácí byli nebezpečnější. Akce hostů totiž narážely na výborně organizovanou obranu, naopak vítkovické útoky přinesly v první čtvrthodině tři rohové kopy a dvě gólové šance.

Nejprve po dlouhém autu Cverny se míč dostal na hranici šestnáctky k Texlovi, jehož technickou střelu přizvedl jeden z obránců, oblouček přeletěl Fendricha, ale přistál těsně za břevnem na horní síťce. Vzápětí centr z pravé strany na zadní tyči trefil z voleje Hlavsa, jeho rána navíc prošla mezi nohama obránce, přes to všechno dokázal Fendrich výborným reflexivním zákrokem nohou vykopnout míč na roh.

Opava se dostala k zakončení až po uplynutí 25 minut. Smola v dobré pozici po rohovém kopu hlavičkoval pouze do zad spoluhráče, o několik chvil později Grussmann zblízka střílel po zemi doprostřed. Ve 33. minutě již udeřilo, aniž by to někdo čekal. Po špatné rozehrávce domácích z dálky napřáhl Jan Schaffartzik, jeho nepříliš nebezpečný pokus změnila v gólovou střelu nešťastná teč zády stopera Mikuly. Kostolanský tlačil míč očima, ale ten zapadl přesně k jeho pravé tyči.

Vzápětí mohl vyrovnat Ondráček, probil se do vápna a střílel do protipohybu Fendricha, který se dokázal včas dostat na zem. Nikdo v tu chvíli netušil, že to byla poslední šance Vítkovic v zápase. Těsně před poločasem mohl navíc zvýšit náskok Zapalač, technická střela z hranice šestnáctky proletěla těsně vedle zadní tyče domácí branky.

Do druhé půle vstoupili domácí aktivně, snažili ses výsledkem něco udělat, avšak během patnácti minut si nedokázali vytvořit žádnou šanci a poté pro ně zápas v podstatě skončil. Záložník Hruzík totiž v 59. minutě zastavil brejk hostů obejmutím zezadu, dostal druhou žlutou kartu a šel se sprchovat. Výsledkem byl fakt, že Vítkovice za druhý poločas ani jednou nevystřelily.

Opava mohla zvýšit náskok krátce po vyloučení, Jurečka však nedokázal využít zaváhání brankáře Kostolanského a nepřehodil obránce před sebou. Hosté dohráli zbytek utkání velmi pomalu, obvykle klidnou kombinací poblíž středové čáry a nikam se nehnali. S největší pravděpodobností podvědomě šetřili síly na středeční pohárové utkání s Plzní. Domácí se na nic nezmohli, několik náznaků brejků zastavili obránci, stejně tak dopadly nákopy v posledních minutách. Jediné vzrušení tak přítomným připravil kotel fanoušků Opavy, který v průběhu svého několik minut trvajícího chorea odpaloval jeden dělobuch od druhého.

Ohlasy trenérů

Martin Pulpit (MFK Vítkovice):
Souhlasím s Romanem, že utkání bylo remízové. Rozdíl byl ve zkušenostech některých hráčů a v kompaktnosti. Samozřejmě Opava je v budování kádru dál, tady se vše chystalo v létě narychlo. Myslím si, že v utkání byly tři zlomové momenty. Naše neproměněné gólové situace v prvním poločase, individuální chyba hráče a následná tečovaná střela na 0:1 a třetím momentem samozřejmě vyloučení hráče v 60. minutě. Pak jsme již nebyli dopředu tak nebezpeční. Až v závěru jsme to stáhli na 4-3-2 a malinké náznaky byly, nakopávané míče, ale šanci jsme si nevytvořili. Ze zápasu mám ale dobrý dojem, kluci zasluhují uznání za bojovnost, nasazení, plnění určitých úkolů. Někteří hráči potřebují hrát a získávat zkušenosti.

Roman Skuhravý (SFC Opava):
Budu stručný. Jediné pozitivní je, že máme tři body. Myslím si, že to bylo remízové utkání. Z naší strany nejméně povedený zápas. Neměli jsme pohyb, byli jsme pomalí s míčem, pomalá kombinace. Vážím si toho, že jsme nedostali gól. Přežili jsme úvod, kdy domácí byli aktivnější, dali jsme šťastnou branku, a proto jsme vyhráli. Utkání se mi ale z naší strany nelíbilo.