22.10.2016 | Lukáš Švéda | Zápas

Za Sokolov pálil Glaser, za Lipinu Šumský. Zápas ale skončil plichtou 3:3

Sokolov – V souboj dvou nejlepších střelců svých týmů se změnil duel sousedů v tabulce. Sokolovský Petr Glaser se blýskl hattrickem, frýdeckomístecký Nikolas Šumský pak dvěma góly. Utkání, které nabídlo spoustu šancí, nakonec vítěze nepoznalo, oba týmy se rozešly smírně 3:3.
10' Glaser (pen)
68' Glaser
77' Glaser
18' Šumský
47' Šumský (pen)
48' Berežný
50' Glaser
73' Ševčík
50' Šumský
70' Švrček
Sestavy
Belaň – Strada, Čihák, Ševčík, Medvěděv – Mejdr (77. Machek), Vrtělka, Sadílek – Glaser – Jakub Dvořák II. (61. Kosak), Provod (90+3. Kodr)
Mihálek – Ilko, Klabník, Berežný, Švrček – Hykel (90. Vyskočil), Šumský, Willwéber, Slaninka (69. Byrtus) – Stratil (82. Nworah), Šichor
Rozhodčí: Matějček – Pospíšil, Vít • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 450

Komentář

Do utkání mohli jít ve větší pohodě hostující fotbalisté, kteří měli v zádech tři neprohraná utkání v řadě a spoustu nastřílených branek. Naopak Západočeši poslední dva zápasy prohráli, navíc do utkání 12. kola FNL vstupovali s novou stoperskou dvojicí.

První minuty patřily Baníku, který svého soupeře zatlačil a výsledkem bylo několik centrů z kategorie málo nebezpečných. Nicméně to byli hosté, kdo se mohl ujmout vedení. V 7. minutě využil Hykel odkryté levé části domácí defenzívy, prošel až před Belaně, kterého nakonec i nastřelil. O pár desítek vteřin později fauloval kapitán Lipiny Švrček důrazného Provoda a z nařízeného pokutového kopu uspěl Petr Glaser. Baníkovci hráli dál v pohodě, nenápadnou střelu Strady Mihálek zlikvidoval.

Další okénko v domácí obraně využil Nikolas Šumský, jenž si naběhl na centr z pravé strany, byl u míče dříve než gólman Belaň a hlavičkou do prázdné brány srovnal na 1:1. Obrázek hry se po vyrovnání až tolik nezměnil. Domácí pokračovali v aktivní hře, snažili se hrozit zejména po centrech z křídelních prostorů, ale obrana Frýdku-Místku si všechny balóny pohlídala. Ve 33. minutě zapomněla na Provoda, ale Mihálek jeho střelu zneškodnil. Po pár minutách byl hostující gólman opět v akci, když musel vyškrábnout Glaserovu střelu mířící k tyči.

Do konce poločasu mohli baníkovci přidat rozdílovou trefu. V 41. minutě ovšem hlavičku pod břevno vytáhl Mihálek nad bránu. Hned o minutu později vysunul Čihák Mejdra, ten se snažil hlavou přelobovat vyběhnuvšího Mihálka, jenže gólman hostů znovu naděje domácích zmařil. Přestože se hrálo na těžkém terénu, v prvním poločase bylo na co koukat.

To ale diváci netušili, co se na ně chystá po změně stran. Sotva třicet vteřin po hvizdu sudího Matějčka fauloval ve vlastní šestnáctce Ševčík a Nikolas Šumský s ledovým klidem napálil balón k tyči - 1:2. Tragický start do druhé půle vynesl Sokolovu i třetí inkasovaný gól. Minutu po Šumského trefě si na centr z levé strany naskočil Dávid Berežný a hlavičkou zblízka nedal Belaňovi sebemenší šanci - 1:3.

Málokdo by si v ten moment vsadil na to, že hosté utkání nevyhrají. Baníkovcům dlouho trvalo, než se z dvougólového direktu oklepali. V 65. minutě vyzval Strada ke skórování Mejdra, ten však napálil jen hostujícího gólmana. Po třech minutách frýdeckomístecký čaroděj Mihálek vytěsnil i Provodův technický pokus zpoza šestnáctky. Jenže z následného rohu domácí rozehráli signál na neobsazeného Petra Glasera, který z voleje namířil balón k tyči soupeřovy brány - 2:3. A znovu bylo o co hrát.

Zatímco hosté se soustředili na pevnou obranu, baníkovce posadil kontaktní gól na koně a hnali se za vyrovnáním. V 75. minutě načechral Glaser míč na Kosakovu hlavu, střídající záložník Baníku mířil jen do Mihálka. V 76. minutě nastřelil Provod ruku jednoho z obránců a pískala se už třetí penalta v utkání. Balón si na penaltový puntík postavil opět Petr Glaser a střelou do stejného místa jako v první půli srovnal stav na 3:3.

Sokolovští fotbalisté vycítili šanci, chtěli ještě zápas otočit ve svůj prospěch, ale ve zbytku utkání už měli jen jednu šanci. A kým jiným než Petrem Glaserem. Jeho ránu z dvaceti metrů tečovala hostující obrana těsně vedle tyče. Tři body si nakonec mohl odvést i Frýdek-Místek, kdyby však v nastaveném čase nehlavičkoval po Byrtusově centru Klabník v dobré pozici jen mimo.

Zajímavý zápas nakonec znamenal dělbu bodů, Sokolov nyní čeká cesta do Znojma, nabuzení hráči Lipiny se doma postaví vedoucí Olomouci.