19.10.2016 | Johan Čáp | Zápas

Olomouc prodloužila vítěznou šňůru a udolala v televizním utkání Znojmo

Olomouc – Olomouc pokračuje ve své neporazitelnosti v této sezóně Fortuna národní ligy, když ani dvanáctý zápas po sobě nenašla přemožitele. Tentokrát to na Andrově stadionu odneslo Znojmo, kterému se nepodařil první poločas, ve kterém inkasovalo hned dvakrát. Druhou půli pak sice už odbránilo, jeho jediná branka v samotném závěru však už na konečný bodový zisk pro domácí neměla vliv. Sigma tak bude mít minimálně do víkendu pětibodový náskok na druhý Baník.
10' Buchvaldek
44' Plšek
88' Nepožitek
36' Chorý
87' Falta
75' Cihlář
90' Motal
Sestavy
M. Buchta – Sladký, Škerle, Šindelář, Vepřek – Zahradníček (90+1. Štěpán), Houska, Buchvaldek (81. Habusta), Plšek, Falta – Chorý (85. Yunis)
Halouska – Helísek, Svozil, Mezlík, Cihlář – Njire (46. Holub), Motal, Šumbera (77. Urbančok), Javůrek – Nepožitek, Klíma (50. Rybička)
Rozhodčí: Ginzel – Kříž, Poživil • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 1488

Komentář

V Olomouci se znovu nehrálo v před sezónou zvoleném termínu pro domácí zápasy. Souboj Sigmy se Znojmem si totiž zvolila pro svůj televizní zápas Česká televize, i přes to na stadion Hanáků dorazilo celkem dost fanoušků, kteří mohli vidět hned od začátku velkou útočnou snahu domácích. Buchvaldek ale v první velké šanci zápasu selhal, když se nedokázal trefit po hezkém uvolnění mezi tři tyče znojemské branky. Brankář Halouska měl při této akci velkou dávku štěstí, protože olomoucký forvard se ocitl za obrannou linií hostů dočista sám.

Olomouc svůj úvodní tlak nakonec zužitkovala. V 10. minutě se po hezké individuální akci Falty, který přehrál Helíska, míč dostal do vápna a zde přesně stojící Lukáš Buchvaldek do míče jen jemně trkl, což Olomouci stačilo na vstřelení první branky zápasu. Na hřišti se poté dlouhou dobu nic nedělo, domácí se ani moc nedostávali přes znojemský blok do zakončení. Hosté však zároveň měli problémy s rozehrávkou, tudíž ani oni si dlouho nepřipisovali žádné příležitosti. Vyrovnanou hru rozsekl až zajímavým pokus Housky, který ale zpoza vápna nakonec znojemskou bránu netrefil. Míč totiž letěl o pár centimetrů nad břevnem.

Na druhé straně hřiště poté ale poprvé zahrozilo Znojmo, Njire však nedokázal prodloužit hezký centr do vápna přesně mezi tři tyče. Buchta na jeho pokus i díky štěstí nakonec reagoval, znojemskému pokusu totiž chyběla primárně rychlost. Za pár okamžiků se poté dostal do šance Chorý, kdy se mu těsně před zakončením pod nohy podle sudího vrhl čistě Svozil a zabránil tak možná na poslední chvíli vstřelení branky. Hra se v těchto okamžicích přelévala ze strany na stranu, za čtyři minuty pak potvrdil útočnou formu Olomouce Falta, když zkoušel pozornost znojemského gólmana. Ovšem Halouska zabránil gólu jak při Faltově střele, tak následné dorážce Chorého.

Ve 44. minutě už štěstí Znojmo opustilo, po chybě ve středu hřiště se k míči dostal Buchvaldek a svůj brejk nakonec vyšperkoval brankou, když přihrál přesně na hlavičkujícího Jakuba Plška, který se už tváří tvář Halouskovi nemýlil a vstřelil ukázkovou branku „do šatny“. Znojmo tak do kabin odcházelo za dvoubrankového manka a do druhého poločasu tak před sebou mělo velké množství práce, pokud chtělo ještě se zápasem něco udělat.

Sigma vstoupila i do druhé půle velice aktivně, hosté měli velké problémy s defenzivní fází hry. Chorý se tak mohl ocitnout v obrovské šanci, trefil se bohužel jen do tyče a následnou dorážka Housky mířila mimo bránu. Další šanci pak Sigma spálila o pár minut později, kdy se nepodařilo proměnit domácím ani přečíslení tři na jednoho. Hanáci byli jasně lepší, v 66. minutě ale znovu doplatili na své neproměňování šancí, když se agilní Chorý dral do zakončení, ale přes neskutečného Halousku se prosadit nedokázal. Znojemský brankář totiž předvedl během pár sekund dva skvělé zákroky, kterými držel Znojmo ještě nad vodou.

V závěru se už Sigma vývoj snažila kontrolovat a hra se tak dost zklidnila, když se žádný z obou týmů nedostával do větších příležitostí. Přesto se však Jihomoravanům podařilo alespoň snížit, když po vybojovaném míči ve středu pole dotáhl znojemský brejk do úspěšného konce Radim Nepožitek. Domácí si již závěr zkušeně pohlídali a po devátém vítězství v řadě se tak budou i po víkendu hřát na vedoucí příčce tabulky soutěže. Znojmo naopak zůstává zatím na páté příčce.

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc):
"Před zápasem jsme měli ze Znojma respekt, věděli jsme, že Radim Kučera dokáže vždycky něco nečekaného vymyslet. V prvním poločase byl důležité, že jsme dokázali na závěr zvýšit na 2:0. Znojmo mělo totiž předtím velké šance a do druhé půle se nám tak šlo lépe. Velká škoda je však našich neproměněných šanci. Ty dvě branky jsou pro Znojmo ještě milosrdné, protože to, co jsme dneska neproměnili, bylo do očí bijící. Kromě zbytečného snížení Znojma v závěru jsem s výsledkem spokojen. Za tři body jsme rádi."

Radim Kučera (1.SC Znojmo FK):
"Do Olomouce jsme jeli s tím, že chceme domácí potrápit, ovšem spíše jsme soupeři usnadnili cestu za třemi body. Taktické pokyny, které jsme si řekli před zápasem, jsme vůbec neplnili. Dělali jsme velké množství chyb, které nevyplynuly z nějakého tlaku soupeře. My jsme chtěli sice hrát fotbal, ale neukázali jsme žádnou kvalitu a domácí nás tak bez problému trestali, a to jsme ještě mohli dostat víc branek. Někdy to zavánělo, že tady dostaneme pětku a pojedeme domů s ostudou. Od dost hráčů jsem čekal daleko lepší výkon, jsem z naší dnešní hry zklamán."