10.05.2017 | Libor Štěpán | Zápas

V ostravském derby se body nezaslouženě dělily, což je ztrátou pro oba týmy

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Ostrava – V ostravském derby se utkaly druhý a patnáctý tým tabulky, ale na hřišti to nebylo poznat. Naopak, tabulkově horší Vítkovice i přes absenci pěti hráčů základní sestavy byly po většinu času lepším mužstvem, po slabším začátku dokázaly otočit skóre na svoji stranu, ale v závěru dostaly smolný gól z nešance a body se tak rozdělily na obě strany. Vzhledem k ostatním výsledkům 27. kola je remíza ztrátou pro oba celky.
45' Kovařík
64' Texl
17' Mičola
87' Breda
bez karet
69' Granečný
82' Breda
89' Zápotočný
Sestavy
Květon – Řezáč, Mikula, Hruzík, Prajza – Ondráček (77. Hlavsa), Vaněk, Gebert (74. Juřena), Texl – Mišinský, M. Kovařík
Na lavičce: Nemrava, Dramé, Pavelka, Veselý
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Vašek – Breda, Pokorný, Zápotočný, Hučko (46. Helešic) – Mondek (67. Sus), Pekár, Hlinka, Mičola, Stáňa (65. Granečný) – Urgela
Na lavičce: Šustr, De Azevedo, Hrubý, Nerad
Trenér: Vlastimil Petržela
Rozhodčí: Ginzel – Urban, Kříž (Machálek) • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 5198

Komentář

Oba týmy nastoupily oproti víkendovým utkáním ve značně odlišných sestavách. Vítkovicím chyběli tři hráči, kteří jsou v klubu na hostování právě z Baníku a nesměli hrát, dále vykartovaný Cverna a zraněný jarní střelec Fiala. Změny v základní jedenáctce Baníku byly s výjimkou ztráty nemocného Jakubova pouze přáním trenéra, který chtěl sestavu při náročném týdnu prostřídat.

Před utkáním obdrželi domácí trenéři West a Kopecký cenu pro nejlepší trenéry Fortuna národní ligy měsíce dubna, ale jejich svěřenci zpočátku nepůsobili nejlepším dojmem. Sice si během prvních sedmi minut vypracovali tři rohové kopy, ale jinak patřil začátek hostům. Ti se dostávali do šancí, v nichž však byli nějakou dobu neproduktivní. Pekár z přímého kopu z 22 metrů ani nadvakrát neprostřelil zeď, Breda po rohu hlavičkoval z náběhu těsně vedle a Mondek při svém průniku také v těžké pozici netrefil branku. Až v 17. minutě centroval Mondek, při následném závaru se míč od břevna odrazil k Tomáši Mičolovi, který ho dorazil do sítě.

Vítkovické však tento moment nesrazil, ačkoliv Baník měl poté ještě jednu možnost, Hučkův přízemní pokus z trestného kopu však Pokorný ve zdi tečoval těsně mimo. Následně však domácí zabrali a začali svého soupeře přehrávat. Dlouho si však nedokázali vypracovat větší šanci. Až závěr poločasu se jim povedl a dočkali se zaslouženého vyrovnání v závěrečných sekundách. Chybu Hučka před vlastní šestnáctkou využil Gebert, prohnal se s míčem do pokutového území, přihrál pod sebe Ondráčkovi, jehož přesná střela na zadní tyč se lehce olízla o nohy Mariána Kovaříka, který tak byl označen za střelce branky.

V úvodu druhé půle se zdálo, že gól do šatny hráči Baníku nijak neotřásl. Urgela střílel těsně vedle, o pár minut později na první pohled nepříliš nebezpečnou hlavičkou o zem také jen lehce minul. Velkou šanci měl po rohovém kopu na hlavě Mičola, ale jeho zakončení zastavil tyč hlídající obránce Prajza.

Vítkovice však celkově hrály lépe, šance hostů byly výsledkem ojedinělých světlých momentů. Gebert svůj výtečný průnik od půlky hřiště sám před Vaškem neproměnil, ale v 64. minutě se po rohovém kopu míč odrazil k volnému Jiřímu Texlovi, jehož skákavá střela zapadla za brankáře Vaška a Vítkovice překvapivě, ale zaslouženě, vedly. Baníkem navíc inkasovaný gól nesmírně otřásl, jeho hráči absolutně vypadli z role a dlouhou dobu na hřišti v podstatě neexistovali.

Dlouho aktivně hrající domácí se však již do žádné větší šance nedostali a v momentě, kdy se zatáhli a začali bránit výsledek, inkasovali ze situace, která se nedá nazvat šancí, natož gólovou. V 87. minutě spadl nákop do šestnáctky na hlavu Petra Bredy, od které se míč odrazil do vysokého oblouku a k překvapení všech zapadl do šibenice za marně se natahujícího brankáře Květona.

To však ještě nebylo ze zápasu vše. Ještě v řádné hrací době se řítil do samostatného úniku domácí Kovařík, Zápotočný ho musel faulovat a byl po právu vyloučen. Stihl to ale před vápnem, takže se penalta nekopala, přesto měl s následným přímým kopem Vašek plné ruce práce. Již v nastavení pak mohli naprosto nezaslouženě strhnout vítězství na svoji stranu i hosté, ale Helešicovu ránu z hranice šestnáctky po rohovém kopu bravurně zneškodnil Květon.

Oba týmy si tak rozdělily po bodu, ale ani jeden se z toho neradoval. Patnáctým Vítkovicím totiž utekl Sokolov na rozdíl čtyř bodů, náskok druhého Baníku před Opavou se smrskl na pouhé tři bodíky.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (MFK Vítkovice): "Podle průběhu si myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. Po první inkasované brance měl sice soupeř více ze hry, ale postupně jsme se vrátili zpátky a výsledkem byla vyrovnávací branka. Ve druhém poločase jsme lépe kombinovali, velmi dobře jsme přecházeli do útoku a přehrávali jejich obranu, což jsme chtěli. Přišel gól na 2:1 a vypadalo to, že body zůstanou u nás, a pak dostaneme takový smolný gól. Je to velká škoda, měli jsme na to získat tři body. Musím poděkovat hráčům za heroický výkon. Herně i psychicky to bylo velmi dobré a pět hráčů v základu, kteří dosud moc nehráli, rozhodně nezklamalo."

Vlastimil Petržela (FC Baník Ostrava): "V žádném případě nejsem spokojený s výkonem. A s bodem, to bolí, protože my potřebujeme vyhrávat. Vítkovice byly lepší. Jen se mi potvrdilo, že někteří naši hráči jsou hrozně pomalí a navíc i unavení. Proto jsem tam dal několik nových hráčů, kteří by měli být relativně čerství, ale viděli jste, jak to vypadalo. Neudrželi jsme ve středu hřiště míč, na hrotu taky ne, a když vám nehraje středová trojice, tak je to vždycky problém. Vítkovice hrály rychleji a byly v zápase lepší. Zaplaťpánbůh za tu remízu."