10.05.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Sokolov porazil Znojmo a přiblížil se záchraně

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Domácí Baník Sokolov si v utkání 27. kola Fortuna národní ligy poradil se šestým Znojmem a po zásluze ho porazil 1:0. Jediný gól obstaral v 51. minutě Sadílek, když předtím baníkovci nevyužili řadu vyložených příležitostí. Hosté z jihu Moravy podali podprůměrný výkon a na body tentokrát pomýšlet nemohli.
51' Sadílek
bez branek
9' Ševčík
15' Machek
29' Přeučil
17' Cihlář
32' Nepožitek
34' Urbančok
37' Teplý
74' Chereda
Sestavy
Belaň – Strada (77. Vondráček), Ševčík, Dobrotka, Krajačić – Kosak (12. Přeučil), Machek, Sadílek, Provod (69. Čihák) – Zorvan, Jakub Dvořák II.
Na lavičce: Šiman, Čermák, Valenta
Trenér: Vítězslav Hejret
Koukal – Čereda, Motal, Svozil, Cihlář – Sokol (67. Javůrek), Urbančok, Nepožitek (55. Holub), Njire (55. Helísek) – Šamánek, Teplý
Na lavičce: Šnepfenberg, Klíma
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Váňa – Fišer, Vlasjuk • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 780

Komentář

Hostující kouč Kučera přivezl do Sokolova dva brankáře, kteří ani nebyli plnoletí. Náhradníkem byl patnáctiletý Šnepfenberg a do brány se od začátku postavil sedmnáctiletý Koukal. A ten se už od úvodního hvizdu měl co ohánět. Špatným odkopem namazal ve 3. minutě Zorvanovi, který míč posunul lépe postavenému Provodovi, jehož ránu pak znojemský gólman bravurně zneškodnil. Z následného rohu zajímavě hlavičkoval Dobrotka. Sokolovští fotbalisté předváděli dobrý výkon a soupeře v podstatě nepustili na dostřel své brány.

Ve 22. minutě našel Provod mezi obránce zapomenutého Dvořáka, ten se dostal před Koukala, ale zamířil trestuhodně mimo. Za dalších šest minut mohl skóre otevřít znovu Dvořák, ale ani na druhý pokus proti Koukalovi neuspěl, tentokrát jeho pokus gólman Znojma zneškodnil. Poté domácí zahrávali ještě roh, Krajačić posadil balón na hlavu nehlídaného Dobrotky, který zamířil opět jen vedle. Zbytek poločasu už se dohrál bez větších příležitostí, ale do statistik se zapsalo hned sedm hráčů, kteří inkasovali žluté karty.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. Domácí se hnali za vedoucím gólem a povedlo se jim to v 51. minutě. Provod potáhl středem hřiště balón, roztáhl hru na pravé křídlo k Zorvanovi, který po individuální akci naservíroval míč do ideální pozice Lukášovi Sadílkovi a středopolař Baníku nechytatelnou střelou rozvlnil síť za Koukalem. Po hodině hry mohl po nabídce Zorvana navýšit skóre Dvořák, leč dnes mu nebylo přáno.

Baníkovci si ve druhém poločase pak zejména poctivou a pozornou defenzivní činností hlídali hubený náskok a odráželi všechny znojemské pokusy o vyrovnání. Vážný však nebyl ani jeden, naopak pár minut před koncem měli domácí ještě dva nebezpečné závary. Stav utkání se ale nezměnil, a tak si Baník připsal šesté vítězství v sezóně a remizujícím Vítkovicím odskočil už na čtyři body. Naopak Znojmo protáhlo své čekání na tři body už na pět utkání.