10.05.2017 | Johan Čáp | Zápas

Olomouc slaví! Hubená výhra nad Frýdkem jí zajistila konečné prvenství

Foto: fnliga.cz
Olomouc – Olomoucká Sigma je po dvou letech opět vítězem Fortuna národní ligy, druholigové prvenství bylo ale po sestupu z nejvyšší soutěže znovu povinností, letošní výsledky ani nic moc jiného nemohly prakticky přinést. Sigma ve většině zápasů, až na pár výjimek, dominovala a nejinak tomu bylo i ve 27. kole. Její zápas s Frýdkem-Místkem dost ovlivnila brzká Plškova branka ze druhé minuty, která hosty psychicky shodila. Ve zbývajícím průběhu se už o odpor nepostarali, Sigmě i díky ostatním výsledkům nemohlo už nic bránit v oslavách titulu.
2' Plšek
bez branek
72' Habusta
45' Šichor
Sestavy
Reichl – Sladký, Štěrba, Škerle, Jemelka (37. Petr) – Zahradníček (19. Falta), Houska, Habusta, Plšek, Vichta (77. Ambrozek) – Yunis
Na lavičce: Buchta, Radakovič, Antl, Chorý
Trenér: Václav Jílek
Mihálek – Švrček, Klabník, Spasojević (77. Termanowski), Ilko – Nworah, Šichor, Slaninka, Berežný – Šumský, Šafner
Na lavičce: Prepsl, Fertaľ, Hamšík, Literák, Velička, Willwéber
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Adámková – Caletka, Polák • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 1655

Komentář

Olomouc má i po tomto zápase jistou příslušnost k české elitě. Tuto větu slyšeli fanoušci v hanácké metropoli letos už na zimním stadionu. Utkání, ve kterých prakticky o nic významného nejde, tak už nejsou letos až takovou raritou a pro diváky tudíž i ne moc atraktivní. Často kladená otázka ohledně motivace hráčů v takovýchto zápasech bez zjevnějšího náboje byla paradoxně rozřešena hned na začátku celého střetnutí, když se po necelých dvou minutách prosadil nejlepší kanonýr soutěže Jakub Plšek, když si naběhl za obrannou linii při standardní situaci a ranou pod břevno nedal brankáři Mihálkovi sebemenší šanci na úspěšný zákrok.

Zápas tak dostal celkem zásadní směr. Jak už je v Olomouci letos zvykem, soupeři zde po brzkém inkasování moc odporu ve zbývajícím čase nekladou. Stejně tomu bylo i tentokrát, Frýdek-Místek pod vedením bývalého kouče Olomouce Leoše Kalvody se k pořádné šanci prakticky za celé střetnutí nedostal. Spíše to byl už jistý prvoligista, který tvořil hru a zvedal diváky ze sedaček.

První poločas však těchto zajímavých momentů už moc nepřinesl. Světlými výjimkami byly pouze dvě větší příležitosti. Na konci první dvacetiminutovky se do vápna při brejku málem protlačil Vichta, jenže přihrávka na Plška už mu těsně nevyšla. Za malou chvíli pak byl velkou postavou znovu Vichta, který znovu spolupracoval s Plškem. Hlavička druhého jmenovaného mířila těsně nad branku. To bylo z první půle prakticky vše.

Druhý poločas z pohledu příležitostí přinesl lehce větší vzrušení, jenže nadále viděli diváci pouze spálené šance. Ve 49. minutě se o de facto první výraznější možnost hostů postaral Švrček dalekonosnou bombou z velké vzdálenosti, která orazítkovala tyč. Ve zbytku této herní části už dominovala znovu Olomouc, Plšek se nadvakrát snažil o zvýšení svého náskoku v tabulce střelců Fortuna národní ligy, jenže ani jednou neuspěl. Napoprvé se mu zamotal míč při střele mezi nohama, při druhé šanci pálil mimo bránu.

Nápor sice sílil, ale Olomouc se ke druhé brance přece jen už nedostala, což bylo i způsobeno brzkými střídáními kvůli zraněním. Sigma tak třemi body a zároveň i díky konstelaci ostatních výsledků 27. kola získala desetibodový náskok na první příčce, který už druhý Baník dohonit nedokáže. Sezónu 2016/17 tak ovládne v celkovém hodnocení právě Olomouc, jež tak navázala na titul z před dvou let.

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc): "Soupeř předvedl bojovný výkon, cestu za třemi body nám znepříjemnil. Po rychlém vedení jsme už klasicky nedokázali dát druhou uklidňující branku. Změny v sestavě se všechny úplně nepovedly, což se na výsledku i částečně projevilo. Výkon z naší strany nebyl kompaktní a ve střeleckých pozicích jsme si nepočínali tak chytře, jako v předešlých zápasech. S titulem je samozřejmě spokojenost, ale naše rezervy jsou pořád velké."

Leoš Kalvoda (MFK Frýdek-Místek): "Věděli jsme, že nás bude čekat těžké utkání proti kvalitnímu soupeři, který do první ligy po zásluze patří. Snažili jsme se to Sigmě lehce znepříjemnit, pokusit se o zisk bodů, což se nám bohužel nepodařilo. Nemůžu upřít klukům, že by nebojovali, ale nám góly prostě chyběly, s čímž nemůžeme bojovat o výhru."