15.06.2020 | Kryštof Severa | Zápas

Zbrojovka deklasovala Jihlavu a na lídra ztrácí šest bodů

Foto: fcvysocina.cz
Brno - Zdá se, že bitva o postupovou pozici do nejvyšší soutěže se ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE zúžila na Pardubice a Brno. Zbrojovka stáhla Východočechy zpět na šest bodů poté, co před kamerami České televize přejela Jihlavu. První dva góly dalo Brno za prvních šest minut, na snížení Vysočiny těsně po pauze ale domácí odpověděli dalšími třemi brankami. Po výhře 5:2 se Jihlavě elitní trojka vzdálila na čtyři body.
5' Fousek (pen)
6' Přichystal
47' Krška
62' Vintr
69' Přichystal
45' Zoubele
79' Koubek
18' Pachlopník
41' Hladík
54' Vintr
76' Sedlák
86' Štěpanovský
43' Fortelný
88' Smejkal
Sestavy
Floder – Štepanovský, Dreksa, Čermák, Bariš – Hladík (46. Krška), Sedlák, Pachlopník (36. Eismann), Šumbera (46. Vintr) – Fousek (70. Jurásek), Přichystal (76. Mach).
Na lavičce: Šustr, Endl
Trenér: Miloslav Machálek
Vejmola – Křišťál, Lacko, Pojezný (74. Diouf), Novotný – Vaculík (61. Šudajwa), Fortelný – Mikuš (74. Svoboda), Zoubele (61. Koubek), Rezek (57. Smejkal) – Arroyo.
Na lavičce: Veselý, Šimko
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Petřík - Novák, Váňa • Stadion: ADAX INVEST Arena • Hráno bez diváků

Komentář

Zbrojovka zahájila první půli parádně. Už ve druhé minutě se řítil na gólmana Vejmolu osamocený Přichystal, ale na strážce hostující svatyně si nepřišel. Změna skóre tak přišla až ve čtvrté minutě, kdy byl ve vápně faulován Pachlopník a rozhodčí Petřík odpískal pokutový kop. K němu se postavil takřka neomylný exekutor Adam Fousek a dělovkou pod víko otevřel skóre. O dvě minuty později vysunul Čermák pronikajícího Jakuba Přichystala a ten se tentokrát nemýlil - 2:0. Zbrojovka si držela dvoubrankové vedení celkem přesvědčivě a dokonce přežila dvě tutovky Vysočiny, neboť nejprve Fortelný a po něm Arroya mířili z dobrých pozic mimo. Infarktové momenty přišly v závěru poločasu. Nejprve se po faulu Hladíka kopala penalta proti Zbrojovce, ke které se postavil Vaculík, jehož ránu k tyči perfektně vystihl Floder a následná dorážka Mikuše mířila jen do míst kde stál gólman Brna. I tak se Jihlava dočkala. V nastaveném čase se domácí obrana nezvládla domluvit a míč se dostal až k Lukáši Zoubelemu, který se nemýlil.

Ve druhé půli přežila Zbrojovka nejprve klinickou smrt, když Čermák vykopával míč z brankové čáry po akci Zoubeleho. Brno se však hned po této šanci dostalo do útoku a dokonale vyplnilo pravidlo “Nedáš, dostaneš”, protože Vintr zatáhl míč pro Fouska, jehož centr propadl až k Davidu Krškovi a ten po necelých dvou minutách na hřišti skóroval. Zbrojovka pokračovala v aktivní hře a dokázala ji zúročit. V 63. minutě poslal Eismann do vápna přízemní centr, který poslal do sítě další střídající hráč - Marek Vintr - 4:1. A Zbrojovka mohla přidat další góly, například po úniku Fouska, kterého perfektně vysunul Přichystal. Fousek tváří v tvář Vejmolovi volil obstřel a trefil pouze rukavice brankáře Vysočiny. Mrzet jej to však nemuselo, protože v 69. minutě se domácím podařilo vyšachovat obranu hostí a Jakub Přichystal se prosadil podruhé - 5:1.

Zbrojovka následně mírně polevila a Jihlava se začala prosazovat v útočné fázi. Snížení mohl obstarat Arryo, ale jemu míč tygřím skokem zabavil Floder. O chvíli později měl gól na noze Šudajwa, ale i proti němu se perfektně předvedl Floder, jenž v utkání chytil už třetí jasný gól. Skóre 5:1 vydrželo až do 79. minuty, kdy se do úniku dostal hostující Matěj Koubek a nedal Floderovi prostor zakročit. Ten samý hráč měl na noze další gól i o chvíli později, kdy na dlouhou nohu loboval Flodera, míč sice branku přeletěl, ale ani zásah do sítě by na skóre nic neměnil, neboť se pískal ofsajd. Zbrojovka tak porazila Jihlavu 5:2.