26.10.2016 | Radomír Fukala | Zápas

Baník v městkém derby přehrál Vítkovice a zůstává stále neporažen

Ostrava – V rámci 13. kola bylo v Ostravě k vidění derby dvou městských rivalů – Baníku a Vítkovic. V něm ostravský Baník potvrdil roli favorita a v divácky nepříliš atraktivním utkání porazil svého soupeře brankou Mešaninova 1:0. Zatímco domácí alespoň do soboty stáhli náskok Sigmy na jediný bod, MFK zůstává se šesti body předposlední.
58' Mešaninov
bez branek
72' Stáňa
82' De Azevedo
34' Coufal
Sestavy
Vašek – Celba, Zápotočný, Mešaninov, Hučko – Nerad, Hlinka – Mondek (87. Lupták), Stáňa (75. Helešic), Mičola – Urgela (46. de Azevedo).
Kostolanský – Cverna, Mikula, Coufal, Prajza – Ondráček, Texl, Vaněk, Hlavsa (46. Fiala) – Mišinský (76. Vacek), Jurča (67. Demeter).
Rozhodčí: Dubravský – Caletka, Vodrážka • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 6618

Komentář

Duel začal aktivněji podle předpokladů Baník, ale proti vítkovickému bloku si dlouho nemohl vypracovat vyloženou šanci. V 15. minutě se sice Karol Mondek dostal k odraženému míči, ale ze slibné pozice zakončoval nepříliš důrazně k levé tyči Kostolanského brány. Brankář Vítkovic jeho pokus bez problémů lapil.

Z první půle lze vyzvednout ještě dva momenty. Ojedinělou akci Vítkovic začal Cverna, jehož aut prodloužil v pokutovém území hlavou Jurča přímo na kopačky Mišinského, jenž svou střelou jen těžko mohl překonat Petra Vaška. Druhá situace se odehrála ve 32. minutě a zasloužil se o to znovu Karol Mondek. Slovenský záložník ve službách ostravského celku míč potáhl do středu pole a levačkou vyslal tvrdou střelu, kterou Kostolanský vyrazil na rohový kop.

První poločas až na výše zmíněné situace příliš fotbalové krásy nenabídl, a tak se museli domácí fanoušci zahřát skandováním a skákáním na tribunách Městského stadionu v Ostravě – Vítkovicích. Zároveň však doufali, že se ve druhé půli situace obrátí a bude se na co koukat.

Že by tomu tak mohlo být, naznačil již v úvodu druhé půle střídající De Azevedo, který byl po svém příchodu na hřiště velmi aktivní. Ten jako by svou aktivitu přenesl i na své spoluhráče, kteří se zanedlouho dočkali úvodní branky zápasu. V 58. minutě nacentroval z pravé strany do pokutového území Bronislav Stáňa, na jehož centr si na malém vápně naskočil Arťom Mešaninov a hlavou nedal Kostolanskému žádnou šanci.

Na další vzrušení si muselo publikum počkat až do 78. minuty. Agilní De Azevedo poslal nadýchaný míč do velkého vápna, kterým propadl až na jeho hranici, kde se do něj opřel Petr Nerad. Jeho projektil prosvištěl jen těsně vedle branky Vítkovic. Kostolanský by na jeho dělovku nejspíš nedosáhl.

Ostrava poté, stejně jako po většinu zápasu, hru kontrolovala a Vítkovice prakticky do šance nepustila. Své vedení si tak pohlídala až do závěrečného hvizdu a následně se mohla radovat ze sedmé domácí výhry v řadě. Naopak MFK prohrálo podeváté za sebou a ani ve druhém duelu pod vedením Martina Pulpita nedokázalo bodovat.