29.10.2016 | Filip Lefenda | Zápas

Opavští rozhodli o výhře nad Třincem v prvním poločase, Smola se blýskl hattrickem

Opava – Třinácté kolo Fortuna národní ligy uzavřel souboj nejlepšího útoku s nejhorší obranou soutěže. V rámci derby se utkali Opava s Třincem a duel měl zcela jednoznačný průběh. Slezský FC nasázel svému soupeři v první půli hned čtyři branky, přičemž nejvíce se střelecky činil Tomáš Smola, jenž zaznamenal hattrick.
9' Zapalač
18' Smola
29' Smola
38' Smola
bez branek
bez karet
74' Stříž
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, T. Čelůstka – Schaffartzik (67. Mozol) – Grussmann, Jursa, Zapalač (81. Janetzký) – Kuzmanović (58. T. Machálek), Smola
Paleček – Stříž, Hloch, Avdić (43. Reintam), Bedecs, Janoščín – Joukl, Krišto, Samiec (46. Motyčka), Janošík – Teplý (71. Malcharek)
Rozhodčí: Berka – Mokrusch, Fišer • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2518

Komentář

Domácí příznivci na úvod vyvolali jméno třineckého trenéra Jiřího Nečka, který kdysi ve druhé nejvyšší soutěži koučoval také právě Opavu. Poté už se to hlavní dělo na hřišti. Petr Zapalač se v 9. minutě těsně zpoza vápna ujal technické střely a poslal míč s přispěním břevna až do sítě. O dalších devět minut později bylo na opavském stadionu ještě veseleji. Dlouhý balón do vápna propadl až k Tomáši Smolovi, který dloubl do míče a zahájil své gólové galapředstavení.

Třetí zásah mohli domácí přidat ve 26. minutě. Zapalač našel na zadní tyči hlavičkujícího Kuzmanoviče, a ačkoliv již diváci řvali gól, srbský útočník zamířil těsně vedle tyče. Krátce před půlhodinou hry už se ale přítomní fanoušci mohli radovat potřetí. Jursa poslal přesný centr na hlavu Tomáše Smoly, který usměrnil kulatý nesmysl do Palečkova protipohybu. Vzápětí pálil z otočky Jursa a míč proskákal jen těsně kolem tyčky.

Slezský FC byl při chuti a hlavně pak Tomáš Smola, který osm minut před přestávkou vytěžil z dobré přihrávky Hrabiny a střelou pod břevno završil svůj sobotní hattrick. V tabulce střelců tímto zásahem zároveň dorovnal varnsdorfského Jakubova – oba borci mají na svém kontě shodně osm druholigových tref.

Ve druhém poločasu tempo hry trochu očekávaně opadlo. Opavští sice byli i nadále dominujícím týmem a Třinec dlouhou dobu přehrávali, vyložené šance už se ale nerodily. V závěrečné dvacetiminutovce se pak přeci jen občas osmělili i hosté. V 72. minutě poslal Bedecs centr na hlavu střídajícího Estonce Reintama, ten ale hlavičkoval nad horní tyč. Následný brejk hostů skončil na pozorném Žídkovi, který ve spolupráci s brankářem Fendrichem uklidnil situaci.

Velkou možnost alespoň na čestný zásah měli hosté v 84. minutě. Simerský před šestnáctkou fauloval Malcharka a nabídl Třinci standardku z velice nebezpečné pozice, Bedesc ale poslal za mohutného pískotu tribun balon pouze do zdi. Duel se posléze již jen dohrával, a tak si ve výtečné formě hrající Opava došla pro další vítězství.