02.11.2016 | Johan Čáp | Zápas

Olomouc zraněními sužované Ústí nešetřila a zvítězila jednoznačně 5:0

Olomouc – Oslabené Ústí nad Labem, které má aktuálně početnou marodku, se v Olomouci nedokázalo popasovat s rychlou útočnou hrou domácí Sigmy, když už po prvním poločase prohrávalo 3:0 po brance Plška a dvou zásazích Chorého. Ve druhé půli se výkon hostů příliš nezlepšil a domácí tak mohli přidat další dvě branky, o které se postarali Falta s Plškem. Sigma díky tomuto výsledku zůstane minimálně do dalšího kola na prvním místě tabulky.
8' Plšek
15' Chorý
44' Chorý
57' Falta
60' Plšek
bez branek
18' Petr
39' Plšek
71' Yunis
bez karet
Sestavy
M. Buchta – Sladký, Radaković, Šindelář, Vepřek – Zahradníček (60. Buchvaldek), Houska, Petr, Plšek, Falta (75. Štěpán) – Chorý (60. Yunis)
Tvrdoň – Pícha (54. Hošek), Seidl, Zukič, Leibl – Kateřiňák, Martykán – Miskovič (76. Kunc), Mysliveček, P. Výborný (81. Fábera) – Pouček
Rozhodčí: Severýn – Hrabovský, Myška • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 1246

Komentář

Olomouc ukončila před předehrávkou 14. kola svou devítizápasovou sérii neporazitelnosti, během tří dnů však musela na remízu ve Frýdku-Místku zapomenout. Její zápas byl totiž zařazen do vysílání České televize a na Andrově stadionu se tak hrálo už ve středu, když se proti svěřencům kouče Jílka postavilo Ústí nad Labem, které bylo před tímto zápasem na sedmé pozici. Ovšem svěřenci Jiřího Skály byli dost oslabeni, jejich marodka totiž čítala pět hráčů z pravidelně nastupující sestavy a navíc se ještě do hry nedostal Pavel Moulis díky vzájemné dohodě mezi kluby.

Zápas začal hned ze začátku dost zostra, když se po menším náporu dostali k rohovému kopu domácí fotbalisté. Falta vymyslel zajímavý signál, po kterém se do zakončení dostávali Zahradníček s Petrem, ale jejich pokusy mířily těsně vedle brány. Po dalším rohu pak pálil zpoza vápna Vepřek, ale znovu jen těsně vedle tyče. V 8. minutě se už domácí přece jen prosadili, Falta poslal do vápna zpětný pas, který si zpracoval Jakub Plšek a střelou k tyči se už nemýlil. Domácí však ve své aktivitě neustali a v 15. minutě vedli o dvě branky. Tentokrát sklepl míč směrem vzad Petr po Houskově dlouhém pasu přes polovinu hřiště a naběhnutý Tomáš Chorý už jen pouze ťukl před padajícím Tvrdoněm do kutálejícího se míče.

Severočeši po tomto brzkém direktu dost zpomalili a Olomouc tak neměla moc práce s dalším překonáváním jejich obrany. Ve 22. minutě se o tom přesvědčil Zahradníček, který se po nepřesnosti Kateřiňáka na polovině hřiště valil na osamoceného Tvrdoně. Ústecký gólman však v této situaci zachoval chladnou hlavu a olomoucké příležitosti přesným zákrokem zabránil. To bylo na dlouhou chvíli z první půle vše, Sigma se stejně jako její protivník nikam moc nehnala. Ovšem v závěru poločasu svou aktivitu přece jen zvýšili znovu Hanáci, jejich rychlý brejk však ještě na úvod poslední pětiminutovky brankou neskončil. Akce ze 44. minuty však už gólová byla, když se Petr dokázal dostat za obrannou linii Ústí a naservírovat balón přesně na kopačku Tomáše Chorého, který zakončoval do prázdné brány. Do šaten tak šly oba celky za stavu 3:0 pro Olomouc.

Po pauze se hra moc nezměnila, na hřišti totiž jasně dominovala Sigma a svou aktivitu jen potvrdila zajímavou akcí po ose Petr-Plšek. Druhý jmenovaný ovšem trefil svou pumelicí jen břevno. Na trávníku i po této akci stále vládla Olomouc, svůj dominantní vstup do druhé části pak podtrhla čtvrtou brankou zápasu, kdy se k Šimonu Faltovi dostal míč od rohového praporku a svým pokusem zpoza vápna propálil vše, co mu stálo v cestě. Avšak tlak Sigmy neměl konce, už na 5:0 zvyšovala v 60. minutě, kdy poslal unikající Zahradníček přihrávku ve vápně takříkajíc „do prázdné“ a pohotový Jakub Plšek jí nepohrdl.

Po tomto brankovém momentu se rozhodl kouč Jílek pro dvě střídání, na hřiště se tedy dostali mladíci, kteří pravidelně v základní jedenáctce nenastupují a hra se tímto faktorem o trochu znepřesnila. Zápas tak už žádnou velkou šanci nepřinesl a na konci se mohli radovat jen domácí, kteří desátou výhrou v tomto ročníku podtrhli svou dosavadní neporazitelnost a minimálně po dalších čtrnáct dní budou v čele Fortuna národní ligy.

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc):
"Musíme respektovat, že soupeři chybělo pět hráčů, takže jsme chtěli využít toho, že v jejich sestavě byli fotbalisté, kteří spolu často nehrají. Podařilo se nám hrát hned od začátku aktivně a agresivně, toto jsme navíc korunovali vstřelením dvou branek během prvních dvaceti minut. Ale nejdůležitější byla asi třetí branka, protože jsme se po ní uklidnili a s naší kvalitou už takovéto výsledky nepouštíme. Další dva přidané góly už jsou jen bonusem. Utkání jsme podle mě zvládli velmi dobře a s výsledkem jsem naprosto spokojen."

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem):
"Gratuluji soupeři ke zcela zasloužené výhře, Olomouc byla naprosto jasně po celé utkání lepší. Výsledek už beru spíše s nadhledem, že to byla určitá škola pro naše mladé hráče hrát proti takhle kvalitnímu kádru. V tomhle můžu být spokojený, jen doufám, že tenhle výsledek nezanechá v týmu nějaké velké stopy a že se dobře připravíme na utkání se Znojmem."