05.11.2016 | Libor Štěpán | Zápas

Nejhorší výkon Vítkovic v sezóně, Vlašim si užila pohodový zápas

Ostrava – Kombinačně a rychle hrající Vlašim od první minuty přehrávala soupeře, který naopak zklamal přístupem některých hráčů a podal nejhorší výkon v sezóně, ačkoliv měl desetidenní volno. Přesto mohl v závěru zdramatizovat utkání, ale ozvala se velká bolest Vítkovic v celé sezóně – proměňování šancí. Středočeši zvítězili posedmé v řadě a pošilhávají po druhém místu v tabulce.
bez branek
10' Piško
30' Hašek
33' Cverna
44' Hašek
Sestavy
Kostolanský – Cverna, Mikula, Coufal, Prajza – Ondráček, Vaněk, Demeter (31. Duda), Hlavsa (75. Vacek) – Jurča, Mišinský (46. Fiala)
Nguyen – Breda, Piško, Kavka, Vondra – Reiter (63. Janda), Hašek, Kulhánek, Frizoni (63. Tusjak) – Nečas (77. Liener), Vyhnal
Rozhodčí: Ginzel – Boček, Poživil • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 415

Komentář

Hosté vtrhli do zápasu jako velká voda. Vývoj naznačila hned první minuta a krásná akce po pravém křídle, kterou zakončoval Nečas pouze do clonícího protihráče. Vlašimští si během úvodních deseti minut vypracovali tři rohové kopy, aby z toho třetího udeřili. Samotný centr z rohu sice domácí odvrátili, ale míč se ihned vysokým nákopem vrátil do šestnáctky, kde operoval na hranici ofsajdu stoper Milan Piško, který zblízka prostřelil Kostolanského.

Domácí hráče to však neprobudilo. Všude byli pozdě, a když už se dostali k míči, rychle ho zase ztratili. Jestli během týdne a půl od derby s Baníkem něco nacvičovali, neukázali z toho vůbec nic. Hosté pokračovali v aktivní kombinační hře a rychlých útocích po křídlech. Po jednom z nich se z hranice šestnáctky zastřeloval Hašek. Tentýž hráč později dostal moře prostoru ve středu hřiště, avšak ani napodruhé branku netrefil.

To se mu povedlo až při třetím pokusu ve 30. minutě. Vlašim předvedla rychlou akci středem hřiště, Filip Hašek se sprintem od půlky dostal ze druhé vlny na hrot útoku a ideálně načasovanou přihrávku mezi stopery prvním dotekem z hranice vápna technicky uklidil k pravé tyči. Nespokojený trenér Vítkovic reagoval střídáním velmi špatného Demetera, ale ani tento impuls tým nenastartoval. Nikdo nechtěl hrát, všichni se báli s míčem něco udělat, a tak Vlašim kontrolovala hru. Do další šance se však již do konce poločasu nedostala.

Stejný obraz hry byl dlouho k vidění i po změně stran. Hosté pravidelně hrozili nebezpečnými akcemi, zatímco domácí byli neviditelní. Avšak Reiterovi ukopl míč v jasné pozici Mikula, následně Vyhnal dvakrát pálil vedle. Poprvé z hranice šestnáctky s pomocí teče protihráče, podruhé hlavou nedokázal umístit míč k zadní tyči. Největší šanci druhého poločasu spálil v 65. minutě Nečas, který postupoval sám na Kostolanského, dokázal ho obstřelit, ale trefil pouze tyč.

Poté aktivita Vlašimi mírně poklesla a Vítkovice se přeci jen dostaly trochu do hry. Zahrozit však dokázaly pouze ze standardních situací, které byly jako přes kopírák. Dlouhý pas do vápna, prodloužení hlavou na nabíhajícího spoluhráče a zakončení prvním dotekem. Duda však zblízka hlavičkoval pouze do náruče stojícího Nguyena a střídající Fiala si krátce před koncem počínal zbrkle, trefil míč příliš brzy a lehkým obloučkem hlavičkoval nad branku. A když na druhé straně Janda z rychlého kontru jen vyprášil rukavice domácího brankáře, bylo jasné, že skóre z prvního poločasu zůstane nezměněno.

Vlašim předvedla sebevědomý fotbal a po zásluze vyhrála posedmé v řadě. Na druhé místo Baníku tak najednou ztrácí pouze čtyři body. Kdo by to byl řekl do týmu, který byl ještě v polovině září na sestupové pozici. Naopak Vítkovice se propadají stále více do bahna, desátá porážka v řadě pro ně může znamenat pád na poslední místo. Záleží na nedělním výsledku Prostějova.