12.11.2016 | Filip Lefenda | Zápas

Opava otočila v deseti hráčích zápas se Sokolovem a poskočila na druhé místo tabulky

Opava – Třicet bodů. Přesně s takovým ziskem zakončili fotbalisté Slezského FC první polovinu sezóny. V podzimní domácí derniéře sice prohrávali se Sokolovem rychle 0:1, utkání ale zvládli otočit, a to i navzdory předčasnému vyloučení kapitána Žídka, který se po zbytečném zákroku poroučel už v první půli do sprch. Opava se po vítězství 2:1 posunula v tabulce na druhou postupovou příčku!
20' Schaffartzik (pen)
68' Simerský
9' Sadílek
25' Žídek
19' Mejdr
24' Strada
90' Mejdr
91' Machek
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, T. Čelůstka – Schaffartzik – Grussmann (32. Radić), Jursa (90. Mozol), Zapalač – Kuzmanović, Smola (76. Jurečka)
Belaň – Strada, Vondráček, Ševčík, Medvěděv (71. Čihák) – Machek, Vrtělka (82. Kosak) – Mejdr, Sadílek, Jakub Dvořák II. (64. Provod) – Glaser
Rozhodčí: Rejžek – Hájek, Vodrážka • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1976

Komentář

Utkání začalo rychlou branku hostů. Po dlouhém nákopu do vápna se míč odrazil k Lukáši Sadílkovi a ten v 9. minutě zamířil přesně k tyči. O pět minut později se Sokolov dostal do přečíslení, na jehož konci byla technická střela Glasera, brankář Fendrich se ale blýskl úspěšným zákrokem.

Poté přebrali taktovku hry domácí. V 17. minutě hledal Kuzmanovič ze strany centrem Smolu, míč mu ale sjel po noze a málem skončil k překvapení všech v hostující svatyni. O pár vteřin později se po Čelůstkově nákopu opřel do míče Jursa, Baník ale zachránil na brankové čáře zákrokem jeden z bránících hráčů. O minutu později byl ve vápně povalen k zemi Smola a Opava kopala penaltu. Míč si postavil tradiční exekutor Jan Schaffartzik a svým osmým gólem v sezóně srovnal k radosti ochozů na 1:1.

Ve 25. minutě neudržel na uzdě nervy domácí kapitán Žídek, který povalil v šestnáctce k zemi jednoho z protihráčů a po dlouhých diskuzích hlavního sudího, pomezního a hostující střídačky udělil opavského obránci červenou kartu z kategorie zbytečných. Hra se poté srovnala, ve zbytku úvodního dějství se už však žádná vážnější možnost nezrodila.

Slezané nechtěli i navzdory početní nevýhodě hrát zanďoura a toužili po třech bodech. V 54. minutě poslal Zapalač míč do uličky Smolovi a ten chladnokrevně prostřelil Belaně. Radost Opavských však utnul zdvižený praporek pomezního, jenž signalizoval ofsajd. V 62. minutě pláchl po straně Hrabina a jeho nebezpečný centr museli odvracet hosté s vypětím sil na roh. Z toho však nezapršelo.

Aktivita Slezského FC pokračovala. V 65. minutě prodloužil Smola hlavou balon na zadní tyč, kde na něj jen těsně nedosáhl Schaffartzik. O dvě minuty později už se však domácí mohli radovat. Hrabina vybojoval míč, posunul jej Jursovi, který našel centrem Dominika Simerského a ten se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Západočeši mohli odpovědět šest minut poté zásluhou Ševčíka, který získal těsně před vápnem odražený balón, poslal jej ale hodně vysoko nad horní tyč. Sokolov v závěru vsadil na otevřenou obranu, což domácí vybízelo k brejkům. Jeden takový mohl využít Zapalač, z dobré pozice ale přestřelil. V 89. minutě vzplály na hrací ploše emoce. Mejdr fauloval jednoho z domácích hráčů a putoval po druhém žlutém napomenutí předčasně do sprch. Baník se v rovnovážném počtu hráčů už na žádné ohrožení Fendrichovy klece nezmohl. Opava se tak rozloučila s domácími fanoušky vítězstvím, když za celou podzimní část ztratila na svém hřišti pouze dva body za remízu s Ústím nad Labem, všechna ostatní střetnutí vyhrála.