19.11.2016 | Ondřej Zoubek | Zápas

Baník poprvé v sezoně padl, v Třinci obdržel před skvělou kulisou čtyři branky

Třinec – Třinečtí fotbalisté se na závěr podzimní části stali prvním mužstvem, které si v letošní sezoně připsalo skalp ostravského Baníku. Na těžkém terénu Městského stadionu předvedl Třinec výborný taktický výkon a už po prvním poločase vedl nad favoritem o dvě branky. Ve druhé půli domácí svůj náskok ještě navýšili a vyprovodili Baník na zpáteční cestu čtyřmi góly. Utkání se hrálo před báječnou kulisou, o kterou se zasloužily oba tábory fanoušků.
32' Stříž
43' Reintam
50' Krišto
93' Teplý
77' Mešaninov
53' Janoščín
53' Mičola
Sestavy
Paleček – Michal Stříž, Čelůstka, Reintam, Bedecs, Janoščín – Joukl, Krišto, Motyčka (85. Teplý), Janošík – Dedič (19. Hošek, 67. Ižvolt)
Vašek – Lupták, Mešaninov, Zápotočný, Hučko – Ožvolda (46. Nerad), Hlinka, Mičola (66. Chvěja) – Mondek, Stáňa, Urgela (46. de Azevedo)
Rozhodčí: Nenadál – Vlček, Kříž • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 2753

Komentář

Baník přijel do Třince v roli favorita, ale trenér Petržela před utkáním upozorňoval, aby před středečním zápasem proti Olomouci nedošlo k podcenění třineckých fotbalistů. Ostravanům scházeli Celba se Susem, domácí nastoupili v kompletní sestavě. V úvodních minutách byla územní převaha skutečně na straně hostů, kteří se však přes poctivě bránící Třinec nemohli na těžkém terénu propracovat k šancím. Hlinka střílel z dálky nepřesně, rohové kopy Mičoly Třinečtí v pohodě ubránili. Už v devatenácté minutě vystřídal Hošek zraněného Dediče.

Postupem času se domácí fotbalisté před necelými třemi tisícovkami diváků osmělili, a po půlhodině hry se dokonce ujali vedení. Baníkovci zapomněli na pravém křídle na Michala Stříže, nejlepší střelec Třinec si zpracoval přihrávku zleva a prostřelil brankáře Vaška. Nebezpečný přímý kop Ostravanů nerozehrál Hlinka dobře a trefil pouze hráče ve zdi. Na druhé straně udeřil Třinec před koncem prvního poločasu ještě jednou. Michal Stříž rozehrál standardní situaci z poloviny hřiště centrem do vápna a Estonec Mikk Reintam hlavou překonal Vaška. Ostravský gólman si na míč sáhl, ale nedokázal jej vyrazit.

Příznivci ostravského Baníku byli šokovaní. Na třineckém stadionu připravili svému mužstvu téměř domácí atmosféru, ale exligový celek po první půli prohrával o dvě branky. Kouč Petržela se pokoušel zareagovat dvojím střídáním. Ze hry odešli Ožvolda s Urgelou a nahradili je Nerad a de Azevedo. Ani tyto změny však Baníku nepomohly a po pěti minutách vedl Třinec už o tři góly. Hošek prostrčil balon na Daria Krišta, a ten utíkal sám na branku. Srovnal si skákavý míč a přesnou střelou k tyči potřetí rozradostnil třineckou část publika.

Zdecimovaní Ostravané mohli vzápětí snížit, to když Palečkovi vypadla nepříjemná rána Hlinky. Avšak u odraženého balonu byl nejrychleji bránící Čelůstka. Třinečtí fotbalisté se za tříbrankového vedení zatáhli a soustředili se hlavně na defenzivu. Baník dlouho bušil na zavřená vrata pokutového území a nemohl nalézt recept na gólmana Palečka. Zkušený brankář si poradil se střelou Nerada, o něco později střídající Ostravan nepřesně dorážel po pokusu Stáni. Čtvrt hodiny před koncem se Ostrava přeci jen dočkala. Na roh de Azeveda si naskočil Artěm Mešaninov a ze vzduchu uklidil balon k tyči.

V posledních minutách sledovali diváci už beznadějnou snahu Baníku o dramatizaci. Třinec už favorizované mužstvo do žádné šance nepustil, ba naopak sám přidal v závěru čtvrtý zásah. Ižvoltova přihrávka vybídla k úniku do otevřené obrany Janošík s Jakubem Teplým a první jmenovaný přihrál Teplému před prázdnou branku. Baník poprvé v sezoně odevzdal všechny body, překvapivě se tak stalo na hřišti Třince, který se po většinu podzimní části výrazně trápil. Na konci však Třinečtí bodovali třikrát v řadě a přeci jen budou moci přezimovat s větším klidem. Baník před středečním duelem s Olomoucí překvapivě ztratil.