19.11.2016 | Libor Štěpán | Zápas

Obrovské překvapení ve Vítkovicích, gól v nastavení ukončil hned několik sérií!

Ostrava – Že se střetl aspirant postupu s týmem, který prohrál 11 zápasů v řadě? Nebylo to vidět. V prvním poločase sice byly České Budějovice herně lepší a šly do vedení, avšak po změně stran se nepochopitelně zatáhly, čekaly na brejky, které nedaly, a výborně hrající Vítkovice z poslední akce utkání zaslouženě vyrovnaly. Jihočeši dostali gól po 489 minutách, propásli příležitost jít na druhé místo tabulky s dvoubodovým náskokem a vlastním přístupem umožnili domácím nejen ukončit svoji tragickou sérii porážek, ale také vstřelit ve vzájemných utkáních branku poprvé od července roku 2001.
91' Ondráček
21' Kadula
84' Coufal
86' Mikula
bez karet
Sestavy
Kostolanský – Cverna, Coufal, Mikula, Prajza – Vaněk, Hruzík (68. Texl) – Vacek (68. Ondráček), Demeter (64. Duda), Hlavsa – Fiala
Křížek – Klesa, Kladrubský, Novák, Funda – Čavoš (63. Hála), Čermák – Wermke, Benát, Pešek – Kadula (79. Vaněk)
Rozhodčí: Franěk – Koval, Antoníček • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 220

Komentář

Zpočátku utkání vypadalo tak, jak je u zápasů Vítkovic běžné. Domácí bránili v sevřeném bloku, hosté se snažili kombinovat a čekat na chybu soupeře. Prvních dvacet minut tak přineslo velmi opatrnou hru a opravdu nudnou podívanou. Jediná vzrušení v té době připravili divákům hosté dlouho trvajícím závarem s dvěma zablokovanými střelami po Mikulově špatném odkopu a domácí po Demeterově centru kolem všech obránců, kdy Hruzíkovi chyběl krok ke gólové šanci.

Vše změnila hrubá chyba Prajzy ve 21. minutě, který místo centru do vápna k sobě nechal přijít protihráče a ztrátou míče založil brejk Budějovic, Benát vyslal na zteč Jindřicha Kadulu, který nic nevymýšlel, po překročení hranice šestnáctky tvrdě vypálil po zemi na zadní tyč a mohl se jít radovat. Jako mávnutím kouzelného proutku se začal hrát pohledný fotbal z obou stran. Vítkovice mohly vzápětí vyrovnat, ale Vacek z velkého úhlu trefil pouze tyč za překonaným Křížkem, jehož neprůstřelnost tak stále pokračovala.

Akce rázem stíhala akci, ale nutno říct, že aktivnější byli stále Jihočeši, kteří svými rychlonohými hráči stále zaměstnávali obranu domácích. Druhý gól mohli přidat ve 36. minutě, ale Čavoš nikým nehlídán z malého vápna hlavou přestřelil. Vítkovičtí se dlouho nemohli prosadit do nějaké šance, až jim ji nabídli hosté sami. Čtyři minuty před přestávkou centroval z pravé strany Vacek a Klesa si málem srazil míč do vlastní sítě. Míč minul brankovou konstrukci o několik decimetrů.

Po změně stran začali aktivněji domácí, přesto si první velkou šanci vypracovali hosté. Pešek však na zadní tyči střelou do protipohybu brankáře těsně minul. Vzápětí mohl vyrovnat Mikula, po rohovém kopu hlavičkoval mimo dosah brankáře, avšak přesně do hráče, který hlídal přední tyč. Hrálo se nahoru dolů, Hruzík na penaltě z první pálil pouze do clonícího protihráče, z protiútoku si Wermke stáhl míč do středu, ale ani on nakonec branku neohrozil, trefil přebíhajícího spoluhráče Kadulu, od kterého se míč odrazil vedle.

Po hodině hry začaly Vítkovice přebírat otěže hry. Hosté se postupně zatahovali, přepustili soupeři střed hřiště a čekali na brejky. Ostravané během čtyř minut využili všechny možnosti ke střídání a jeden z nových mužů na hřišti, Ondráček, mohl po třiceti sekundách vyrovnat, ale po náběhu za obranu tvrdě pálil pouze do padajícího Křížka. Vzápětí měl další výbornou možnost Hlavsa, kterého spoluhráči uvolnili v pokutovém území, ale technickou střelou minul.

Jihočeši měli několik nadějných brejků, ale šance si z nich vytvořili až v samotném závěru, kdy se Vítkovice začaly uchylovat k taktice nakopávaných míčů. Ty však nedokázaly získávat a málem se jim to vymstilo. V posledních pěti minutách nejprve Benát ani nadvakrát nepřekonal vyběhnutého Kostolanského, v dalším brejku se uvnitř pokutového území skvěle uvolnil Wermke, posunul si míč na střed branky, ale levačkou nepochopitelně minul!

Ve druhém poločase velmi dobře hrající Ostravané se nakonec dočkali z poslední akce zápasu. Dlouhý aut Cverny v první minutě nastavení propadl až k Adamu Ondráčkovi, který odčaroval kouzlo brankáře Křížka, ukončil jeho neprůstřelnost po 489 minutách a zaslouženě vyrovnal na konečných 1:1. Ihned po vstřelené brance totiž rozhodčí utkání ukončil.

České Budějovice tak nevyužily ztráty Baníku Ostrava a Opavy, samy také ztratily. Vítkovice sice ukončily sérii jedenácti porážek, avšak kvůli vítězství Třince právě nad Baníkem se jejich ztráta na nesestupové pozice nijak nezmenšila. Přesto mohou vydechnout, dokázaly si, že ve druhé lize můžou hrát. S bojem o záchranu to ale budou mít na jaře velmi těžké. Vedení vítkovického klubu zároveň děkuje všem divákům, kteří chodili v průběhu podzimu do hlediště, že se i přes absenci klasického kotle snažili své hráče povzbuzovat.

Ohlasy trenérů

Martin Pulpit (MFK Vítkovice):
"Když hrajete s tolika mužstvy o záchranu, jako jsem hrál já, Baník Ostrava, Zlín, Příbram a Vítkovice, neumíte si představit, co sil to člověka stojí. Utkání se mi dnes samozřejmě hodnotí dobře, jako vždy, když vyrovnáte v 91. minutě. Troufám si říct, že jsme sehráli vynikající druhý poločas, ve kterém jsme bohužel nebyli střelecky potentní natolik, abychom utkání otočili a dotáhli ho do třech bodů. Ale myslím si, že mužstvo za předvedený výkon zaslouží absolutorium. Po sérii tolika porážek se za stavu 0:1 vypnout k takovému výkonu, to se musí před mužstvem smeknout."

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice):
"Pro nás je výsledek zklamáním. Myslím si, že v první půli jsme byli jednoznačně lepší, měli jsme hodně šancí a rozdíl mezi týmy byl velký. Ve druhé půli Vítkovice nakopávaly balóny, které jsme dobře bránili. Sami jsme měli dvě vyložené šance, kdy jsme měli dát na 2:0, nedali jsme, a jak už to ve fotbale někdy bývá, přišel dlouhý aut, propadlo to a domácí vyrovnali. Jsme zklamaní, protože dnes jsme tu ztratili dva body. Měli jsme rozhodnout, dát na 2:0 a bylo po zápase. Hráli jsme bez tří hráčů základní sestavy, jeden vykartován, dva zranění. Sice chyběli, ale kluci, kteří je nahradili, předvedli dobrý výkon. Za to, že jsme nevyhráli, si můžeme sami. Na druhou stranu Vítkovice předvedly sympatický výkon, tlačily se dopředu, ale vyrovnaly se štěstím. Mohli jsme přezimovat druzí, ale je tam ještě 14 zápasů na jaře a jedeme dál."