18.11.2016 | Johan Čáp | Zápas

Pětigólový Plšek a další dvě branky! Olomouc se s Prostějovem nemazlila a zvítězila 7:0

Olomouc - První Olomouc, která absolvovala čtrnáctidenní pauzu bez soutěžního zápasu, se v předehrávce 16. kola střetla se zatím posledním Prostějovem. Po úvodním oťukávání už bylo na Andrově stadionu jasné, kdo je lídrem Fortuna národní ligy. Prostějov si nejprve vstřelil vlastní gól, aby poté ani ne 25 minut po začátku prohrával 0:2. Následně se už do hostů zakousl Jakub Plšek, který do poločasu zkompletoval hattrick a ve druhé půli přidal další dvě branky. Olomouc tak zůstane už stoprocentně v čele soutěže i na začátku jarní části sezóny.
8' Rus (vl)
24' Petr
29' Plšek (pen)
41' Plšek
44' Plšek
69' Plšek
85' Plšek
bez branek
53' Zahradníček
50' Machynek
Sestavy
M. Buchta – Sladký, Radaković, Šindelář, Vepřek – Zahradníček (61. Buchvaldek), Houska (70. Habusta), Petr, Plšek, Falta – Chorý (61. Yunis)
Kofroň – Hirsch, Rus, Schuster, Pančochář – Šteigl (82. Machálek), Machynek, Petržela, Zapletal (46. Fládr), Píchal – Nekuda (46. Chwaszcz)
Rozhodčí: Houdek – Kožár, Šimáček • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 2597

Komentář

Regionální derby Olomouce s Prostějovem se tento rok znovu dostalo do programu Fortuna národní ligy, dříve opomíjený „klub z aglomerace“ se tak ligově vyrovnal nejbohatšímu klubu v regionu. Na začátku sezóny však duel označovaný jako zápas Davida s Goliášem dopadl velmi překvapivým výsledkem, když svěřenci kouče Takáče na domácím hřišti s Olomoucí remizovali 1:1. V průběhu ročníku se však Olomouc dostala do čela celé soutěže a naopak Prostějovští putovali tabulkou až na samé dno. Zápas 16. kola tak měl mít jasného favorita.

Ovšem v úvodních minutách tomu hra moc nenasvědčovala, Prostějov se snažil vyrovnat svému soupeři a dokonce i více tvořil hru. Jenže první velkou šanci si připsala domácí Olomouc, konkrétně v 7. minutě. Vepřek nacentroval do vápna, kde se míč odrazil od prostějovského fotbalisty přímo do brány, jenže nakonec se odrazil od tyčky mimo ni. Za minutu však už hosté vlastní gól opravdu inkasovali. Oním nešťastníkem byl prostějovský stoper Aleš Rus, jenž ztečoval pokus Uroše Radakoviče. A Sigma ani po jednobrankovém vedení nezpomalila, hned za dvě minutky se do gólovky dostal Petr, jenomže jeho rána se zvláštní rotací nakonec zamířila těsně vedle prostějovské svatyně.

Další brankovou šanci si vypracoval ve 12. minutě Chorý, ale jeho pumelice nakonec v bráně neskončila. Kofroň si i s pomocí břevna nakonec poradil. Olomouc byla v této části zápasu naprostým vládcem hřiště, Prostějov měl velké problémy alespoň pořádně rozehrát a dostat se na polovinu soupeře. Za pár okamžiků se zase málem radovala Sigma, spolupráce Plška s Chorým neskončila přesným zásahem jen díky dalšímu výbornému zákroku Kofroně. Čtyřiadvacátá minuta se však již do statistik jako gólová zapsala. Falta se znovu odvážil vyzkoušet při rohu signál, který už několikrát Olomouci vyšel. A Prostějov se na něj opravdu nachytal, Jakub Petr tak neměl problém s přidáním druhé branky.

Za pět minut už na tom byli hosté ještě hůře, Houska spadl po diskutabilním faulu ve vápně a rozhodčí nabídl Olomouckým penaltu. Tu zkušeně využil Jakub Plšek, který sice Kofroně nepřekvapil směrem svého kopu, ale přesným umístěním ano. Prostějovský brankář tak na ránu k tyči i přes veškerou snahu nedosáhl. Hra se po této situaci dost zklidnila, Prostějov se snažil hrát aktivně, jenže do šancí se nedostal. Ve 41. minutě už se domácí radovali počtvrté. Jakub Plšek se zorientoval v šestnáctce a napálil odražený míč přímo do šibenice. Jenže to nebylo od Olomoučanů vše, Jakub Plšek si totiž o tři minuty později naskočil na přesný centr z rohu a završil tak během dvaceti minut hattrick. Po prvním poločase na světelné tabuli svítilo pro Prostějovské dost nepříznivé skóre 5:0.

Po přestávce se hosté snažili svou hru alespoň trošku oživit dvojicí střídajících hráčů, a to se, dá se říct, i částečně podařilo. Jenomže Sigma se podobně jako v první půli po chvilce osmělila a v 52. minutě tak málem skóroval Falta, nicméně olomouckému záložníkovi se do brány svou dělovku namířit o pár centimetrů nepovedlo. I Olomouc poté sáhla ke dvěma střídáním a hru to logicky poznamenalo, domácích tutovek tak o dost ubylo. Prakticky až v 69. minutě se výběr trenéra Jílka dostal do další velké šance. A byl z toho znovu gól, na 6:0 zvyšoval opět Jakub Plšek, a to v zápase už tradičně po standardní situaci. Tentokráte úspěšně dorazil Radakovičovu hlavičku po rohovém kopu.

Prostějovští byli už viditelně psychicky poznamenaní a nekladli příliš odpor. V 79. minutě to jen potvrdil Buchvaldek, který zakončoval po přehrání šestice soupeřů - nakonec i díky teči mimo branku. Závěr zápasu přinesl ale ještě další významný moment, olomoucká jedenáctka totiž pomohla Jakubu Plškovi k pětigólovému večeru, když se dvaadvacetiletý hráč prosadil po rychlé kombinaci střelou z malého vápna. Konečný stav utkání zněl 7:0 pro domácí Olomouc, která si díky této výhře vybojovala minimálně do víkendu sedmibodový náskok před druhým Baníkem. Prostějov se naopak až do začátku jarní části bude muset „spokojit" s poslední příčkou.

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc):
„Po tak dlouhé pauze to nebyl pro náš tým až tak obvyklý zápas. Byl jsem navíc překvapen, že jsme se prosadili z tolika standardních situací, které nejsou úplně naší devizou. Napadalo nám tam prakticky všechno, ovšem musím dodat, že většina gólových akcí byla nacvičená předem. Na hřišti byl ovšem také rozdíl ve zkušenosti, agresivitě a důrazu, který jsme hlavně neopustili ani za rozhodnutého stavu. S výsledkem jsem samozřejmě spokojen, zvlášť pak musím pochválit Jakuba Plška. Jeho nadstandardní výkon k takovému výsledku pomohl asi nejvíce."

Miroslav Takáč (1.SK Prostějov):
„Před zápasem jsme sice věděli, že bez několika opor nás čeká v Olomouci těžká práce. Ale náš výkon bych zhodnotil jednoduše jednou větou. Pro náš tým na hřišti, který bych se nebál nazvat juniorkou, to byla dobrá škola. Hráči měli za úkol předvést, jak se hraje fotbal, ale my jsme nic z moderních prvků hry neukázali. Na můj vkus jsme dostali až moc gólů. Uvidíme na jaře, jestli tenhle kádr má vůbec na to, aby druhou ligu hrál."