14.04.2017 | Johan Čáp | Zápas

Zápas plný zvratů! Sigma po ubojovaném výkonu zvyšuje šance na postup

Foto: fnliga.cz
Olomouc – Střetnutí Olomouce s Varnsdorfem mělo přinést po porovnání obou týmů dle jejich tabulkového umístění jasný průběh, avšak až tak jednoznačné utkání 22. kola nebylo. Sigma se sice jako tradičně dostala hned brzy do vedení, následně ještě svůj náskok na Severočechy zvýšila, jenže konec první půle a začátek té druhé se jí nepovedl. Varnsdorf srovnal a začínal vytahovat růžky. Celou zápletku rozsekla až branka Chorého z 66. minuty, která nakonec určila jednoho z pátečních vítězů.
4' Štěrba
25' Chorý
66' Chorý
34' Durděvič
48' Durděvič
bez karet
23' Lischka
50' Zieris
60' Končal
Sestavy
M. Buchta – Štěrba, Škerle (74. Jemelka), Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Plšek, Falta – Petr (65. Manzia) – Chorý (90+1. Yunis)
Na lavičce: Reichl, Antl, Buchvaldek, Habusta
Trenér: Václav Jílek
Porcal – Zieris, Zbrožek (76. Fotr), Neuberg, Lischka – Novotný, Bláha, Daníček, Končal (64. Rudnytskyy) – Durdević, Dordič (69. Knejzlík)
Na lavičce: Vaňák, Bílek, Kozma, Richter
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Černý – Arnošt, Urban • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 2423

Komentář

Měl to být jednoznačný souboj. Tutovka pro sázkaře. Klidný sváteční podvečer pro olomoucké fanoušky. Avšak ani jedno z těchto označení souboj mezi lídrem Fortuna národní ligy a jejím desátým mančaftem nebylo. Na olomouckém trávníku, který je v této sezóně pověstný svou nedobytností, se děly často velmi nepředpokládané okamžiky.

Ale vše popořádku, ze začátku to na žádné drama vůbec nevypadalo. Sigma znovu zatopila jako tradičně hned od začátku pod kotlem a drala se do zakončení. Tentokrát sice její branka nepadla hned v první minutě jako před čtrnácti dny, ale přesto se dá označit branka Jana Štěrby ze 4. minuty jako relativně brzká. Olomoucký obránce, který se mimochodem do sestavy dostal jen díky indispozici Martina Sladkého, se při rohovém kopu, jenž se kopal i díky jeho aktivitě o chvilku dříve, dostal k hlavičce, která nakonec měla gólové parametry. Brankář Porcal na ni byl krátký.

Domácí však ani v této chvíli neusnuli na vavřínech, snažili se o svou typickou ofenzivní hru, která přinesla další plody relativního ohrožení brány Severočechů. Zahradníček to jen  dokázal při standardní situaci hezky umístěnou ranou k tyči, kterou varnsdorfský golman vyrazil jen s velkým vypětím sil. Olomouc sice svého soupeře na chvíli znovu pustila ke hře, ale toto varnsdorfské vzedmutí hned utnula druhá domácí branka. Tomáš Chorý ukázal ve 25. minutě své technické přednosti, když napálil míč na soupeřovu svatyni z voleje, čímž ani tentokrát Porcalovi nedal možnost si na míč alespoň sáhnout.

V této fázi zápasu už přišly na řadu již zmíněné překvapivé momenty. Sigma se mohla dostat dokonce do tříbrankového vedení, avšak Plškova rána možná jen díky špatnému úhlu kopačky do brány nezaletěla. Míč letěl milimetry vedle tyčky. Pro následující okamžik by se dalo vhodně použít klišé nedáš, dostaneš. Po rychlém brejku proklouzl zrakům olomouckých stoperů Fahrudin Durdevič a i díky šťastně odraženému míči snížil na 1:2. Olomouc nadále působila lehce opařeně, Varnsdorf si však této šance nezhostil, čímž se už poločasový stav neměnil.

Druhá půle začala pro mnoho přítomných asi největším překvapením na Andrově stadionu od podzimní porážky s Táborskem. Varnsdorf totiž nejenže vyrovnal, ale forma byla ještě mnohem méně očekávaná. Nákop kapitána Zierise vypadal ze začátku relativně neškodně, jenomže blok v komunikaci Radakoviče a brankáře Buchty způsobil Olomouci velké starosti. Fahrudin Durdevič si jako by nic vzal skákající míč ve vápně a přes dezorientovaného olomouckého brankaře vsítil v euforii vyrovnávací gól.

Sigmu to viditelně na několik minut psychicky položilo, lídr soutěže se vzpamatoval až prakticky po 60. minutě, kdy nejdříve Zahradníček zkoušel propálit míč do varnsdorfské branky, která byla bráněna jen třemi obránci, a následně už přišel pro domácí vymodlený moment. Tomáš Chorý ukázal rychlostní předpoklady a v rychlém protiútoku se už nemýlil, čímž snad poprvé v zápase rozjásal až nadmíru skeptické ochozy.

Zbytek druhé půle si už domácí zkušeně svou pozici hlídali, jediným větším vzrušením byla hromadná pošťuchováná, kterou způsobily nejprve lehké výlevy Lischky na Manziu. Olomoucký útočník, který už byl v sezóně jednou terčem nevhodných nadávek olomouckých ultras, však možná zažil něco podobného i od protihráčů, neboť v jeden moment se na varnsdorfské fotbalisty vrhl až s nekontrolovanou zlobou. Rozhodčí musel v tento moment klidnit oba tábory jen s velkým vypětím. Ani to však Sigmu nepoložilo, čímž si domácí zapsali další tři body, které znamenají minimálně do víkendu sedmibodové manko Baníku a do dalšího kola už jistých třináct bodů náskoku nad nepostupovou příčkou.

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc): "Utkání jsme si zdramatizovali sami dvěma hloupými kiksy. První poločas jsme měli pod kontrolou, měli jsme v něm určitě přidat minimálně jednu branku. Varnsdorfské snížení i vyrovnání přišlo pro nás ve špatný moment, následně jsme navíc měli pasáž hry, kdy jsme nebyli přesní, což přičítám naší nervozitě. Díky bohu za branku Tomáše Chorého, soupeř se sice po ní ještě snažil, ale drama jsme už z naší strany nepřipustili. Musím ocenit soupeře, předvedl sympatický výkon."

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): Hostující trenér se na pozápasovou tiskovou konferenci nedostavil.