15.04.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Záchranářský souboj mezi Sokolovem a Vítkovicemi skončil nerozhodně 1:1

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – V lepší pohodě byli před utkáním hosté, kteří na západ Čech dorazili se čtyřzápasovou sérií bez porážky, kdežto domácí Baník čekal na výhru hrozivých třináct utkání. Paradoxně to byli sokolovští fotbalisté, kdo měl blíže k výhře. Nakonec si však oba celky rozdělily po bodu.
25' Honiš (vl)
55' Fiala
60' Machek
34' Vaněk
68' Honiš
71' Mišinský
Sestavy
Belaň – Medvěděv, Ševčík, Vondráček, Mejdr – Kosak, Glaser, Machek, Provod (61. Zorvan) – Valenta (81. Sadílek), Jakub Dvořák II. (86. Čihák)
Na lavičce: Šiman, Čermák, Dobrotka, Strada
Trenér: Vítězslav Hejret
Květon – Cverna, Mikula, Honiš, Prajza – Texl, Vaněk, Mišinský, Matěj (89. Ondráček) – Szotkowski (46. Gebert), Juřena (46. Fiala)
Na lavičce: Nemrava, Hlavsa, Řezáč, Hruzík
Trenér: Roman West a Ivan Kopecký
Rozhodčí: Dubravský – Melichar, Podaný • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 880

Komentář

Od první minuty byla na sokolovských fotbalistech vidět snaha a vůle zlomit nepříznivou bilance a v důležitém utkání bodovat naplno. Úvodní oťukávaná obou celků končila většinou nepřesně zakončenými útoky. Jako první tak z přímého kopu mohl až v 19. minutě zahrozit hostující Vaněk, jenže střílel jen do připravené zdi. Uběhlo dalších šest minut, když povedenou akci Baníku zakončil průnikem do pokutového území Kosak, jeho střílený centr zprava vyrazil Květon jen na kopačky Tomáše Valenty a důrazný sokolovský forvard se střelecky prosadil ve druhém utkání po sobě.

Baníkovci byli rázem sebevědomější a chrlili jednu útočnou akci za druhou. Střelec sokolovské branky Valenta to po půlhodině hry zkoušel z dvaceti metrů, ale tentokrát neuspěl. Vítkovice se v prvním poločase neprezentovaly žádnou velkou příležitostí, v jediné šanci se mohl objevit hlavičkující Juřena, jenže byl důsledně bráněn, a proto se mu nepovedlo přesně zakončit. To v posledních vteřinách první půle byl sokolovský Kosak dostatečně přesný, jeho dělovku pod břevno však pozorný Květon vyrazil nad.

Do druhého poločasu vítkovické trenérské duo West – Kopecký vyměnilo oba útočníky. Zprvu však hráli opět jen domácí. Medveděv posadil přesný centr na Valentu, ten hlavičkoval nepřesně. Poté mohli baníkovci postupovat čtyři na jediného hráče hostů, ale ztroskotali na špatné přihrávce. Proto téměř zničehonic mohl v 54. minutě srovnat skóre Mišinský, který začal hrát na hrotu útoku. Dlouhý pas mezi stopery si ideálně zpracoval, ale pak si vylámal zuby na pohotovém Belaňovi.

První varování ještě domácí zvládli, podruhé už byli za svou chybu v defenzívě potrestáni. Útočný výpad po pravé straně zakončený centrem stoper Baníku Vondráček špatně odkopl, míč následně doputoval na kopačku střídajícího Matěje Fialy, který přízemní střelou ke vzdálenější tyči vyrovnal v 55. minutě na 1:1. Baníkovci byli opařeni, o pět minut později je dalším vynikajícím zákrokem zachránil gólman Belaň. Postupem času však domácí přebírali otěže zápasu, vytvořili si místy velký tlak, který vygradoval v nastaveném čase. Po rohovém kopu hlavičkoval v ideální pozici Čihák, míč však nasměroval jen těsně vedle levé tyče.

Záchranářský souboj čtrnáctého a patnáctého týmu ligy tak vítěze nepoznal. Z jednoho bodu se však po závěrečném hvizdu radovali spíše hosté, pro domácí byla remíza velkým zklamáním.