15.04.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Budějovice na jaře poprvé vyhrály, tři body vezou z Frýdku-Místku

Foto: Aleš Strouha
Frýdek-Místek – Tak se přeci jen dočkali. Fotbalisté Českých Budějovic, kteří byli po úspěšném podzimu pokládání za spolufavority v boji o dvě postupová místa, po slabším vstupu do jarní části konečně naplno bodovali. Tři body získali na půdě dalekého Frýdku-Místku za vítězství 2:0.
bez branek
9' Klabník (vl)
53' Čavoš
15' Slaninka
55' Mugove
65' Spasojevič
44' Wermke
81' Pešek
Sestavy
Prepsl – Švrček, Klabník, Literák, Berežný (64. Spasojević) – Byrtus (40. Mugove), Slaninka, Šumský, Ilko – Nworah (46. Fukala), Ševčík
Na lavičce: Mihálek, Fertaľ, Hamšík, Termanowski
Trenér: Miroslav Nemec
Křížek – P. Novák, Šourek, Funda, Čavoš – Klesa, Kladrubský, Benát (90. Hála), Wermke (68. Vopat) – Táborský (89. Matějka), Pešek
Na lavičce: Hajdušek, Havel, Kouadio
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Klíma – Vít, Dresler • Stadion: Stadion Stovky • Diváci: 758

Komentář

Vyrovnaný úvod utkání postupně vyrezultoval v brankovou situaci, která se zrodila již v 9. minutě. A pro domácí byla hodně smolná. Berežný ztratil na polovině hřiště míč, Pešek s ním následně doběhl až před Prepsla a trefil tyčku, ovšem balon si do sítě smolně srazil dobíhající Martin Klabník a byl z toho tak vlastní gól.

Srovnat mohli domácí o deset minut později. Ševčík na hranici ofsajdu přihrál Šumskému, který následně vypálil. Jeho střelu Křížek vyrazil k nohám Slaninky, před nímž zívala odkrytá brána, avšak frýdeckomístecký fotbalista ji nedokázal trefit. Další zajímavé momenty v první půli nepřicházely. Hra byla poměrně vyrovnaná, avšak až příliš klidná a odehrávající se v prostoru mezi oběma šestnáctkami.

Valcíři vstoupili do druhé pětačtyřicetiminutovky s cílem minimálně srovnat, jejich plán se ale rozplynul už po sedmi minutách. Patrik Čavoš na nic nečekal a střelou z dvaceti metrů za pomocí břevna překonal brankáře Prepsla. Vzápětí se jej z hranice velkého vápna pokoušel napodobit spoluhráč Pešek, jeho rána ale letěla metr vedle.

Frýdečtí se ani s přibývajícím časem nemohli dostat do hry a na dostřel českobudějovickému gólmanu Křížkovi. Čtvrthodinu před koncem měl naopak další šanci Táborský, přízemní střelu mu ale pohotově lapil Prepsl.

Aktivitu v závěrečné desetiminutovce pak přeci jen přebrali domácí, kteří se v nastaveném čase mohli postarat alespoň o čestný úspěch. Hlavička střídajícího Fukaly však orazítkovala pouze břevno. Duel tak skončil vítězstvím Českých Budějovic v poměru 2:0 a dá se tak říci, že Jihočeši napravili vysokou prohru s Olomoucí z minulého kola.