16.04.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Baník doma poprvé v sezóně nevyhrál! Výborně připravené Pardubice si odváží zasloužený bod

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Ostrava – Deset soupeřů Baníku Ostrava odjíždělo domů s prázdnou. Ale žádná série netrvá věčně. Pardubice potvrdily výbornou formu z posledních zápasů, odehrály skvěle hlavně první poločas a zaslouženě obraly favorita o bod, který se jim v boji o záchranu velmi hodí. Pro Slezany není tato remíza zase takovou ztrátou, mají na druhém místě velký náskok, ale mohlo se jim dýchat ještě lépe, kdyby Mičola v 90. minutě neselhal sám před brankářem.
68' Sus
13' Kudrna
54' Hlinka
75' Helešic
76' Mičola
80' Sus
42' Kudrna
76' Křapka
78' Kayamba
Sestavy
Vašek – Sus, Pokorný, Zápotočný, Helešic – Pekár (46. Mondek), Hlinka, Hrubý – Mičola, Stáňa (82. Urgela) – Jakubov
Na lavičce: Šustr, Celba, Hučko, Mešaninov, Nerad
Trenér: Vlastimil Petržela
Knobloch – Křapka, Piroch, Šejvl, Čiernik – Kudrna – Kayamba (90+4. Přibyl), Řezníček (75. Shejbal), Jeřábek, Ladra – Petráň (68. Fousek)
Na lavičce: Hrnčíř, Pospíšil, Kovář
Trenér: Jaroslav Míchal, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Matějček – Fišer, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 4789

Komentář

Domácí nastoupili do zápasu bez vykartovaného Bredy, ale zdálo se, že to nebude poznat. Začali aktivně, avšak dvě hrubé chyby v rozehrávce a následné neúspěšné brejky soupeře jim sebraly vítr z plachet. Pardubice získaly sérii rohových kopů a z toho v pořadí třetího udeřily. Ve 14. minutě letěl centr na přední tyč, Hrubý prohrál souboj s hlavičkujícím Petrem Kudrnou, který o zadní tyč dostal míč do branky.

Ostravany tento vývoj vyvedl z míry a dalších deset minut v podstatě nic nepředvedli. Poté měli výbornou příležitost, přímý kop z osmnácti metrů, ale Pekár těsně přestřelil. Tento moment odstartoval festival šancí z obou stran v příštích minutách. Nejlepší střelec Pardubic Petráň hlavou přeloboval Vaška, který na poslední chvíli vyškrábl míč na břevno. Na druhé straně se ocitl za obranou osamocený Jakubov, ale minul. Z protiútoku zakončoval z voleje Ladra, trefil však pouze hlavu před sebou stojícího spoluhráče. Divácky atraktivní minuty zakončil skvělý pas za obranu hostů, který nedokázal pořádně zakončit tváří v tvář Knoblochovi Sus.

Zbytek poločasu probíhal v poklidu, Východočeši byli velmi dobře organizovaní a Knobloch kraloval při rohových kopech. Až v samotném závěru ho vystrašil prudkou ranou z přímého kopu Hlinka a vzápětí měl po rohovém kopu velkou smůlu Hrubý, jenž trefil šajtlí z hranic šestnáctky tyč.

Od prvních minut druhého poločasu bylo jasné, co se bude na hřišti odehrávat. Hosté vsadili na úpornou obranu a dlouho nepustili soupeře do vážnější šance. Za celých 45 minut udělali v obraně pouhé tři chyby, ale z každé byla gólová šance. V té první po hodině hry hlavičkoval zcela osamocený Zápotočný těsně vedle.

V 68. minutě se však slušně zaplněné ochozy dočkaly. Centr z levé strany propadl až na zadní tyč před nikým nehlídaného Martina Suse, který zblízka mezi nohy brankáře vyrovnal. Baník pokračoval v tlaku, ale hrál pouze po šestnáctku a dovnitř se dostával jen sporadicky.

Až v poslední minutě základní hrací doby dokázali hráči vykombinovat situaci až k Mičolovi, který byl na hranici ofsajdu, ocitl se zcela sám před Knoblochem, mohl se ho zeptat, kam to chce, ale v jasné pozici selhal. Slezany to nakonec mohlo stát všechny body, ale z ojedinělé akce Pardubic v páté minutě nastavení netrefil z voleje branku nikým nehlídaný střídající Přibyl. Utkání tak skončilo zaslouženou remízou, se kterou jsou mnohem spokojenější na východě Čech.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Petržela (FC Baník Ostrava): "Zápas jsme si strašně zkomplikovali prvním poločasem. Prostředkem to nešlo, tam to bylo přecpané, zbytečně mnoho přihrávek vzadu, nehledali jsme volné hráče. Nehráli jsme kolmé míče, a když nic nešlo, ani jsme nenakopávali na vysokého Jakubova. Přes vyložené šance jsme hráli špatně. Takový gól nemůžeme dostat. Ve druhé půli jsme to zjednodušili a zrychlili, ale neproměnili jsme velké šance. Bohužel jsem nemohl na tento zápas poskládat sestavu, jakou bych chtěl. Hodně chyběl Breda."

Martin Shejbal (FK Pardubice): "Na konci to byly nervy, ale jsme rádi, že jsme ten zápas zvládli. Jeli jsme do Ostravy bodovat a to se nám podařilo. Navázali jsme tak na předchozí dobré zápasy. Před kluky musím smeknout. Soupeř má zasloužené prvoligové ambice, přesto jsme tu urvali bod, který se počítá. Soupeř měl výškovou převahu, ale poradili jsme si s tím. Jen je škoda, že jsme nezvládli některý z nadějných brejků."