14.04.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Žižkov v Opavě promarnil dvougólový náskok, domácí srovnali až těsně před koncem

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Opava – Pomyslné brány 22. kola Fortuna národní ligy se otevřely v Opavě, kam přijel ve výtečné střelecké formě hrající Žižkov. Pražané disponovali z posledních tří kol úctyhodným skóre 11:0 a branky stříleli také na půdě v tabulce třetích Slezanů, kde se dostali do vedení 2:0. Opavští, kteří v průběhu utkání zahodili hned několik obrovských gólových příležitostí, však nakonec s prázdnou neodešli, když dvěma slepenými trefami ze závěru utkání vykopali alespoň bod.
87' Schaffartzik (pen)
90' Pavlata (vl)
33' Telnar
75' Engelmann
bez karet
bez karet
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, T. Čelůstka (72. Puškáč) – Schaffartzik – Jursa, Mozol (61. Janetzký), Zapalač – Jurečka, Kuzmanović (46. Smola)
Na lavičce: Godula, Helebrand, Radič, Grussmann
Trenér: Roman Skuhravý
Hrubeš – Hašek, Opluštil, Švejdík, Pardubský (84. Šandera) – Pavlata, Krystan, Podrazký – Urbanec (65. Trýzna), Telnar (67. Hurka), Engelmann
Na lavičce: Soukup, Egert, Čapek, Volek
Trenér: David Vavruška
Rozhodčí: Ginzel – Kožár, Caletka • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 3372

Komentář

Na první vážnou příležitost čekaly více jak tři tisícovky diváků do 13. minuty. To Slezané vykombinovali soupeře, zpoza vápna se do míče opřel Mozol, a ač mu střela nesedla ideálně, byla hodně nebezpečná, když zamířila těsně vedle levé tyče. O tři minuty později Pražané odvrátili přízemní centr Čelůstky, míč se ale dostal k Zapalačovi, který střelou ze dvaceti metrů zamířil nad břevno Hrubešovy brány. Za další dvě minuty vyzval v přečíslení Jurečka k zakončení Kuzmanoviče, ten si ale balon v rozhodující moment ukopl.

Poté se o slovo začali hlásit i hosté. Ve 21. minutě se do míče opřel Krystan, k jeho smůle ale napálil pouze svého spoluhráče Telnara. Po chvilce se Žižkov dostal do rychlého brejku, na jehož konci byl opavský odchovanec Švejdík. Jeho pokus zamířil do tyče Fendrichovy klece. Krátce po půlhodině hry už ovšem při domácích štěstí nestálo. Po Hrabinově ztrátě napřáhl ke střele Engelmann, jehož pokus vyrazil Fendrich k dobíhajícímu Mariu Telnarovi a ten dorážkou otevřel skóre.

Vyrovnat mohl vzápětí Jursa, který po skrumáži pálil z voleje těsně vedle brány. V závěru poločasu měla Opava další tutovky. Nejprve upaloval na bránu Kuzmanovič, opět se ale zamotal jen do vlastních kliček. Jursa následně trefil pouze Hrubeše a zmar domácích dokonal ležící Kuzmanovič, který rovněž balon do sítě usměrnit nedokázal.

Právě srbský útočník se již do druhého poločasu na hřiště nepodíval, opavský kouč Skuhravý místo něj poslal na hrací plochu nejlepšího týmového střelce Tomáše Smolu. První vážnější možnost měl ale po pěti minutách Žižkov. Domácí ofsajdová past nesklapla včas a Telnar se zjevil zcela sám před Fendrichem. Opavský brankář ale předvedl skvělý zákrok a vyrazil míč na rohový kop, ze kterého hosté nezahrozili.

V 58. minutě se Smola obtočil ve vápně kolem bránícího protihráče, poslal balon pod sebe na nabíhajícího Zapalače, před kterým stála odkrytá brána, ale domácí záložník, jenž se jinak pyšní vytříbenou kopací technikou, tentokrát selhal. A tak udeřili čtvrt hodiny před koncem opět hosté. Už to vypadalo, že Opava se rychlému brejku soupeře ubrání, jenže poté propadl při své práci opět Hrabina, který na páteční utkání rozhodně nebude vzpomínat v dobrém, pokud vůbec. Fendricha po zmatcích propálil Vojtěch Engelmann a Viktorka vedla v Opavě už rozdílem dvou gólů.

Jenže pokud něco Opavě na jaře jde, jsou to závěry zápasů. Nejprve sice ještě Jurečka ve stoprocentní příležitosti tváří v tvář Hrubešovi neuspěl, tři minuty před koncem řádné hrací doby byl ovšem ve vápně sražen k zemi Zapalač a sudí Ginzel nařídil pokutový kop. Míč si postavil tradiční exekutor Jan Schaffartzik a s přehledem jej poslal k pravé tyči. Neuběhly ani tři minuty a v Opavě bylo srovnáno. Po rychlé kombinaci se k dělovce dostal Petr Zapalač, jehož ránu si tečí srazil do vlastní brány Michal Pavlata.

Víc už se toho v Opavě nestalo. Zajímavý duel, který rozhodně nebyl lakomý na zajímavé možnosti a gólové příležitosti, skončil dělbou bodů. Pro Slezany je bod vzhledem k tomu, že stáhli dvoubrankové manko až v posledních minutách střetnutí, zřejmě zlatým, vzhledem k množství neproměněných šancí se však dá mluvit i o ztrátě. Záleží na úhlu pohledu.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Chtění, které svazuje nohy. Pocit, že to přijde samo, nebo i kvalita řešení. Problémů bylo v utkání víc. V prvním poločase jsme měli čtyři situace, kdy jdeme jeden na jednoho a nejsme schopni to vyřešit. Je to o individualitách, jak to vyřeší. Je to škoda, protože nás to dotahování stojí obrovskou porci sil. Klukům za to patří dík, ale je škoda, že lacino dostáváme branky.“

David Vavruška (FK Viktoria Žižkov): „Byl to zajímavý zápas. Potvrdilo se, že Opava hraje výborně. My jsme přijeli docela v pohodě. Daří se nám, což bylo vidět. Když v 87. minutě vedete 2:0, remíza bolí. Jsou to věci, které se musíme naučit. Budeme na nich dělat. Pustíme si posledních pět minut a vyhodnotíme si, co se s tím dá dělat. Poučíme se.“