14.05.2017 | Filip Kortus | Zápas

Jihočeské derby vítěze nenašlo, Táborsko srovnalo v Budějovicích v 90. minutě

Foto: dynamocb.cz
České Budějovice – 28. kolo Fortuna národní ligy završilo jihočeské derby mezi Českými Budějovicemi a Táborskem. Domácí do utkání nastoupili v netradičních žlutých dresech, kterými podpořili Centrum Bazalka – Stacionář pro děti s postižením, a šli po dvaceti minutách zásluhou Havla do vedení. S blížícím se závěrem střetnutí to vypadalo na tři body pro Dynamo, v 90. minutě se však trefil táborský Dordevič, jenž stanovil konečnou dělbu bodů.
20' Havel
90' Dordevič
36' Funda
29' Mršič
49' Javorek
84' Presl
Sestavy
Křížek – Klesa, Šourek, Havel, Funda – Čavoš, Kladrubský – Wermke (81. Kadula), Benát, Pešek – Táborský (89. Matějka)
Na lavičce: Rotbauer, Hála, Kouadio, Vopat
Trenér: David Horejš
Toma – Zavadil, Navrátil, Toml, Hanzlík – Kučera – Džafić, Nešický (64. Presl), Javorek, Mršić – Musiol (57. Dordević, 90+3. Kalvach)
Na lavičce: Řehák, Klusák, Souček
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Mrázek – Batík, Pfeifer • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 740

Komentář

Před prestižním derby udělal trenér David Horejš oproti poslednímu utkání jednu změnu. Do hry od úvodních minut zasáhl Roman Wermke, pouze na lavičce začal Jindřich Kadula. To hostující trenér Nádvorník neudělal změnu ani jednu. Už v desáté minutě se Dynamo radovalo z první branky, ale radost mu dlouho nevydržela. Pohlednou akcí se balon dostal k Romanu Wermkemu, který se rozběhl do vápna. Poslal centrovaný míč před branku pro Petra Benáta, který však dle pomezního sudího stál v ofsajdu. Za pár minut spálilo Táborsko obrovskou šanci. Centr z pravé strany odehrál Klesa jenom před sebe a Musiol ve stoprocentní příležitosti poslal míč vedle pravé tyče.

Ve dvacáté minutě už mohla propuknout radost domácích naplno. Lukáš Havel si svou střeleckou smůlu vybral v minulém utkání a tentokrát po rohu Petra Benáta neomylně zavěsil na přední tyč. Navýšit mohl zanedlouho Patrik Čavoš. Benát dal šikovně pod sebe a do střely Čavoše na poslední chvíli skočil táborský obránce. Kdyby střela prošla, brankář Toma by byl bezmocný. V závěru poločasu měl ještě šanci Javorek, ale ani on nedokázal kvalitně zakončit.

V úvodu druhé půle se rychlou akcí prezentoval s chutí hrající Wermke. Hezky obehrál Hanzlíka, ale nepřesně odcentroval. Při dalším pokusu o několik minut později už byl přesnější, ale Jakub Pešek hrající na druhé straně přes nohu na balon nedosáhl. Táborsko také zahrozilo centrovaným balonem, obránce Klesa raději odehrál na rohový kop.

První vážnější šanci ve druhém poločase měl Ivo Táborský. Po rozehrání rohu nakrátko se uvolnil Petr Benát a po jeho pasu zkoušel Táborský pálit z první. Silnější nohou vysoko přestřelil. Na druhé straně se po dobrém centru dostával do zakončení nejlepší střelec hostů Adnan Džafič, ale zastavil ho zvednutý praporek pomezního sudího. Obrovskou šanci nevyužil v 77. minutě Antonín Presl. Po rohovém kopu pálil z voleje za vyběhnutého Křížka těsně nad. Srovnání přišlo minutu před koncem, kdy se trefil hostující Krsta Dorděvič. Derby tak skončilo nerozhodnou remízou.