13.05.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Opava porazila Varnsdorf, šestá výhra v řadě ji však k postupu nepřiblížila

Foto: Jan Pitřík (sfc.4fan.cz)
Opava – Už šesté vítězství v řadě si ve Fortuna národní lize připsali fotbalisté Opavy, kteří před třemi tisícovkami diváků tentokrát doma zdolali Varnsdorf. Na tři body zadělali Slezané už v prvním poločase, ve kterém vsítili dva góly. Po změně stran se dvakrát prosadili i hosté, nakonec ale prohráli 4:2. Vzhledem k výhře ostravského Baníku nad Sokolovem se Opavě vidina postupu přesto opět spíše vzdálila. Na rivala ztrácejí dvě kola před koncem tři body, navíc mají horší vzájemné zápasy. To už bude pro družinu Romana Skuhravého velmi těžký úkol, nadmíru povedenou sezonu však mohou Opavští korunovat ve středu triumfem v domácím poháru, který by je poslal do pohárové Evropy.
3' Puškáč
18' Zapalač
51' Schaffartzik
90' Jurečka
50' Richter
80' Richter
85' Helebrand
70' Lischka
81' Lischka
90' Knejzlík
Sestavy
Fendrich – Pospěch (67. Hrabina), Radić, Žídek, Helebrand – Schaffartzik – Kuzmanović (64. Jursa), Mozol, Zapalač – Jurečka, Puškáč (84. Janetzký)
Na lavičce: Lasák, Čelůstka, Gebauer
Trenér: Roman Skuhravý
Porcal – Novotný, Bílek (46. Knejzlík), Lischka, Richter – Beránek (60. Švantner), Zbrožek – Bláha, Durdević, Daníček – Fotr (46. Dordič)
Na lavičce: Samoel, Cennerazzo, Kozma
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Houdek – Hrabovský, Flimmel • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2955

Komentář

Opavští do utkání vlétli ve velkém stylu, když už ve 3. minutě vedli. Mozol předal míč Jurečkovi, který jej poslal do šestnáctky na Davida Puškáče, jenž své zařazení do základní sestavy přetavil stejně jako v Prostějově gólem. Zimní posila se obtočila kolem obránce a zblízka překonala brankáře Porcala. Hosté mohli odpovědět za šest minut. Po chybě opavské obrany se k dělovce z hranice vápna dostal Bílek, míč však proskákal těsně vedle levé tyče.

Ve 13. minutě podnikla Opava povedenou kombinaci, na jejímž konci byl hlavičkující Zapalač. V tento okamžik ale ještě jeho pokus brankář Porcal lapil. O pět minut později už si ale vedl lépe domácí šikula. Puškáč vyhledal Petra Zapalače včasnou přihrávkou a ten střelou z ostrého úhlu poslal balon pod břevno.

Ve 28. minutě mohl snížit Fotr, jeho ránu ale vykopl opavský gólman Fendrich. Stejný hráč zahrozil také o chvíli později, i tentokrát ale vyšel ze souboje lépe domácí muž v rukavicích, Varnsdorf z celé akce vytěžil pouze rohový kop, který ale nebezpečí nepřinesl.

V závěru poločasu pak měli Slezané tutovku, Kuzmanovičovi ale míč v rozhodující chvíli uskočil.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky vstoupili lépe Severočeši. Již po pěti minutách překonal Fendricha Daniel Richter a vykřesal pro Varnsdorfské naději. Odpověď domácího favorita ale byla blesková. Už po minutě obdržel parádní pas do běhu Jan Schaffartzik, který na konci svého sóla chladnokrevně prostřelil Porcala.

Podobně to zakrátko zkoušel také Jurečka, který přebral míč na hranici ofsajdu a upaloval vstříc hostující kleci, tentokrát si ale Porcal připsal výtečný zákrok.

Následovala poněkud klidnější pasáž hry bez vážnějších šancí, která skončila deset minut před koncem čisté hrací doby. Zvýšená aktivita Varnsdorfu přinesla ovoce. Po rohovém kopu Daníčka se míč dostal k Dordičovi, jeho přízemní centr do vápna našel Daniela Richtera a ten svou druhou trefou v utkání snížil opět na rozdíl jediné branky.

Jenže i tentokrát inkasovali hosté hned po minutě těžký direkt, byť tentokrát nikoliv v podobě gólů. Lischka po svém faulu viděl v rozmezí jedenácti minut druhou žlutou kartu a předčasně se poroučel do sprch. Varnsdorf už si poté možnost ke skórování nevypracoval, naopak ještě v 90. minutě sám inkasoval. Václav Jurečka si dobře zpracoval míč, zbavil se obránců a rozjásal čtvrtou trefou tři tisícovky přítomných.