13.05.2017 | Radomír Fukala | Zápas

Baník Ostrava porazil Sokolov 3:0 a jediná výhra jej dělí od postupu mezi českou elitu

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Ostrava – Na Městském stadionu ve Vítkovicích přivítal favorizovaný ostravský Baník o udržení hrající Sokolov. Po opatrném začátku dokázal potvrdit své ambice a dotáhnout utkání do vítězného konce. Ostrava se po dnešku výrazně přiblížila postupu a Sokolov bude muset o druholigovou příslušnost ještě bojovat. Díky zaváhání Vítkovic mu však také bude stačit ke splnění cíle vyhrát jediný duel.
35' Mičola
52' De Azevedo
72' De Azevedo
bez branek
69' Sus
64' Provod
81' Ševčík
Sestavy
Vašek – Breda, Mešaninov (36. Celba), Hučko, Granečný – Hlinka, Hrubý – Sus, Mičola (88. Ožvolda), Helešic – de Azevedo (84. Jakubov)
Na lavičce: Šustr, Mondek, Pekár, Stáňa
Trenér: Vlastimil Petržela
Belaň – Strada, Ševčík, Dobrotka, Krajačić – Glaser (72. Čermák), Machek, Sadílek, Provod – Zorvan (54. Valenta), Jakub Dvořák II. (54. Přeučil)
Na lavičce: Šiman, Čihák, Mejdr, Vondráček
Trenér: Vítězslav Hejret
Rozhodčí: Adámková – Peřina, Horák • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 3818

Komentář

Ostravané vstoupili do zápasu sice aktivněji, ale své úsilí nedokázali přetavit ve vyloženější šanci. Na první tutovku si tak publikum muselo počkat až do 32. minuty. Byli to však hosté, kdo mohl jako první skórovat. Breda sice po rozehrání přímého volného kopu odvrátil míč do bezpečí, ale hosté jej následně vrátili za záda domácí obrany a Jakub Dvořák uháněl sám na Petra Vaška. Opora Slezanů však vytasila vynikající zákrok, kterým svůj tým podržela.

O tři minuty později už tribuny vybouchly radostí. Po centru Petra Bredy z pravé strany nedosáhl na nabídku svého spoluhráče na přední tyči Tomáš Mičola. Svým pohybem však způsobil zmatky v obraně Sokolova, když se míč od hostujícího stopera odrazil do Jaroslava Belaně a následně měl již ostravský forvard před sebou prázdnou bránu, kam bez problémů doklepl míč hlavou.

V závěru mohli ještě domácí udeřit podruhé, ale to by musel Dyjan Carlos De Azevedo ve své šanci mířit mezi tři tyče.

Na začátku druhé půle se Sokolov snažil svého soupeře zatlačit, ale to se mu příliš nepodařilo. Naopak v 52. minutě Ostrava přidala druhý přesný zásah. Na levé straně se Tomáš Mičola vyhnul ofsajdové pasti a vřítil se do pokutového území. Poté naservíroval míč před branku, kde si jej našel Dyjan Carlos De Azevedo, který svou střelu umístil k pravé tyči hostující brány.

O pět minut později zahrozily oba týmy. Nejprve Ondřej Ševčík hlavičkoval z malého vápna jen do břevna a celou situaci poté hasil odkopem na brankové čáře ležící Petr Vašek. Netrvalo dlouho a Martin Sus postupoval sám na Belaně. Ševčík ho však rozhodil svým skluzem a ostravský hráč následně bránu přestřelil.

Akcie Sokolova alespoň na vyrovnání pohřbil Lukáš Provod, který po faulu u střídaček viděl červenou kartu a musel se předčasně poroučet do sprch. Početní výhodu Ostrava dokonale využila.

V 72. minutě pronikl po levé straně Matěj Helešic, jenž svou přihrávkou našel na přední tyči Roberta Hrubého, jehož zakončení skončilo na břevně. Míč se ke smůle hostů odrazil přímo před Dyjana Carlose De Azeveda, na kterého zívala odkrytá brána sokolovského týmu. Ostravský útočník tak již měl situaci velmi snadnou.

V závěru ještě odmítl čtvrtý gól svého celku Josef Celba, jenž si balón příliš předkopl a v následném střetu s Jaroslavem Belaněm se od něj míč odrazil těsně vedle levé tyče. Ostrava tedy za vítězství 3:0 bere tři body a jediná výhra ji dělí od postupu do první ligy.