05.04.2024 | Filip Lefenda | Zápas

Rychlý gól a urputný defenzivní val. Žižkov uštědřil Vlašimi první jarní porážku

Foto: Svatopluk Samler (fkvz.cz)
V pořadí 21. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začalo páteční předehrávkou ve Vlašimi, kam dorazil Žižkov. O výsledku rozhodla jediná trefa, o kterou se již v 8. minutě postaral povedeným halfvolejem hostující Jiří Sodoma. Domácí byli zejména po změně stran výrazně aktivnějším mužstvem, kýženého vyrovnání se však nedočkali. Pražané bodovali naplno po třízápasové pauze a venku teprve potřetí v sezoně. V neúplné tabulce se díky tomu posunuli na třináctou pozici. Pátá Vlašim naopak na jaře poprvé nezískala ani bod.
bez branek
8' Sodoma
17' Dostál
90+3' Onije
bez karet
Sestavy
Vágner – Kurka (74. Li. Pernica), F. Dostál (46. Heppner), Breda, Onije – Beran, Nogha, Musil (46. Vachoušek), Pikul (46. Planka) – Šubert (82. Biegon) – Osuagwu
Trenér: Martin Hyský
Bajza – Klusák, M. Richter, Broukal, Kozojed – Petrák, Tregler, Sixta (61. Hönig) – Prošek (61. Muleme), Batioja (74. Rosa) – Sodoma (74. Toula)
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: D. Černý – Podaný, Pochylý • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 580

Komentář

Úvod klání patřil Žižkovu, který se už v 8. minutě ujal vedení. Jiří Sodoma se z pravé strany postupně dostal až do nebezpečného prostoru pro zakončení a halfvolejem nedal Vágnerovi šanci. O pět minut později zbrzdil nadějnou akci Pražanů Sixta. Vlašim přešla po zisku míče do protiútoku, Osuagwu ale prováhal vhodný moment ke střele.

Ve 28. minutě zahrával Žižkov rohový kop. Vzešla z něj nebezpečná hlavička nad břevno. Krátce před pauzou se po střetu v šestnáctce dožadovali hosté pokutového kopu. Hlavní arbitr Dalibor Černý byl jiného názoru.

Vlašim si svou největší šanci schovala na samotný závěr dějství. Běžela druhá nastavená minuta a Osuagwu hledal křižnou přihrávkou na malém vápně Kurku. Ten balon o kousek minul.

Trenér Vlašimi Martin Hyský zareagoval o přestávce na nepříznivé skóre hned trojitým střídáním. Na trávník se dostali Vachoušek, Planka a Heppner. A výkon Středočechů šel skutečně nahoru, jenže proti dobře zorganizované defenzivě Žižkova si domácí nezvládli vypracovat jedinou gólovku.

O herní převaze Vlašimi svědčí fakt, že v druhém dějství držela míč přes 80 procent času, jenže fotbal se, jak známo, hraje na branky. A z domácí aktivy pramenily pouze rohové kopy. S postupem času se na kopačky začala vkrádat i nervozita, což bylo nejvíce patrné v nepřesné předfinální fázi.

Žižkovu tak sázka na bránění hubeného jednogólového náskoku přinesla ovoce. Ve Vlašimi vyhrál po šesti letech a odpoutal se minimálně do víkendu z předposlední příčky. Sellier & Bellot doma prohrál poprvé od 4. listopadu.