06.04.2024 | Daniel Kinc | Zápas

Prostějov šokoval v Brně! Zbrojovku zlomil Jaroň penaltou v nastavení

Foto: fczbrno.cz
Fotbalisté Brna v utkání 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli Prostějovu 1:2. Do vedení šli v závěru první půle překvapivě hosté, které ve 42. minutě poslal do vedení Petr Jaroň. Po změně stran nejprve sice Jakub Řezníček neproměnil penaltu, ale vzápětí Denis Alijagič srovnal na 1:1. Už se zdálo, že si oba celky rozdělí body, v nastaveném čase ovšem rozhodl o prostějovské výhře Petr Jaroň proměněným pokutovým kopem nařízeným po faulu Pernici. Brňané jsou tak na jaře stále bez výhry, naopak poslední Prostějov se díky výhře dotáhl na předposlední Varnsdorf, na nesestupové pozice nyní ztrácí dva body.
56' Alijagić
42' Jaroň
90+3' Jaroň (pen)
45' Polách (trenér)
75' Jambor
87' Nový
90+1' Pernica
19' Látal
36' Habusta
67' Koudelka
68' Bednár
90+5' Matoušek
90+10' Mucha
Sestavy
Berkovec – Lu. Pernica, Hamza, Endl – Koželuh, Texl (70. Nový), Dav. Jambor, Granečný (86. Juritka) – Smejkal (46. Alijagić), Jak. Řezníček, Fousek (46. Gyamfi)
Na lavičce: Sváček, Toman, Mara
Trenér: Tomáš Polách
Mucha – R. Látal, Bednár, Harušťák, Rudzan (60. Zapletal) – Koudelka (80. M. Mach), Habusta – Bartolomeu (89. Šimek), J. Matoušek II (60. Slaměna), P. Jaroň – Malec
Na lavičce: Vejmola, Gábriš, Jamiu
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Starý – Cichra, Vyhnanovský • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2220

Komentář

První náznak šance měli po čtyřech minutách hosté, když utekl mezi stopery Matoušek, ale Endl ho stihl doběhnout a čistě odzbrojit. Zbrojovka poprvé zahrozila v osmnácté minutě Jamborem, jeho rána levačkou kousek za vápnem zamířila těsně vedle pravé tyče. Z protiakce pak mohl jít do vedení Prostějov, když Bartolomeu obloučkem vracel míč na malé vápno Malcovi, kterému jistý gól před prázdnou brankou sebral za minutu dvanáct hlavičkující Pernica.

Za tři minuty hrozil sám Bartolomeu, jehož pokus z levé strany řádně zaplaval, naštěstí pro domácí barvy kousek mimo zařízení. Další šance se urodily v závěrečné desetiminutovce první půle. Koželuh se probil k zakončení za vápnem, Mucha vyrazil v pádu pouze před sebe, jenže dorážející Fousek umístil svou hlavičku opět jen do rukavic gólmana Hanáků.

Pět minut nato už změna skóre přišla a hosté šli do vedení. Malec v rychlé akci předal míč doleva Petru Jaroňovi, který využil clony obránce a technickým obstřelem se trefil přesně na zadní tyč – 0:1. V nastavení první půle pronikl do vápna Granečný a zleva servíroval míč pod sebe na Endla, jemuž se pod nohy vrhnul Bartolomeu a nepustil jej do zakončení. Situaci na hranici faulu nakonec sudí jako penaltovou nevyhodnotil, a tak se šlo do kabin za stavu 0:1.

Do druhé půle přišlo ze strany domácích dvojité střídání, kdy Smejkala a Fouska nahradili Gyamfi s Alijagičem, a oba se následně výrazně zapsali do dějin utkání. Zbrojovka začala opět aktivně a po sedmi minutách vybojovala penaltu, když Koželuha ve vápně podrazil Látal. Té se ujal spolehlivý exekutor Řezníček, jenže jeho přízemní ránu k levé tyči Mucha vystihl a ukryl míč v rukavicích.

Po zahození penalty však Zbrojovka nesložila zbraně a přeci jen se vyrovnání dočkala. Na rohový si naskočil Gyamfi a ve spolupráci střídajících hráčů našel na zadní tyči Denise Alijagiče, který míč hlavou zblízka umístil pod břevno – 1:1. Hosté mohli za pět minut kontrovat, když si přetažený centr naskočil ve vápně Bednár, leč hlavičkoval kousek nad. Na druhé straně se ve velké tutovce octl po centru Řezníčka Alijagič, tentokrát ale v ideální pozici výrazně přestřelil.

Utkání směřovalo do finiše a velkou šanci měl čtvrthodinu před koncem střídající Slaměna, který se probojoval s míčem na osu hřiště do vápna, ale ránu k tyči Berkovec vynikajícím zákrokem zneškodnil. V 85. minutě se v šestnáctce dostal k míči Jambor, míč dokázal píchnout nad padajícím Muchou směr branka, ale na brankové čáře zachránil Prostějov vracející se Látal.

Utkání nakonec vygradovalo v první minutě nastavení. Pernica v osobním souboji ve vápně fauloval Šimka, který v té době nebyl ani dvě minuty na hřišti, a penalta byla nařízena také na druhé straně. Po ošetření hostujícího borce se exekuce ujal Petr Jaroň a zakončil k levé tyči, zatímco Berkovce zvolil opačný kout branky – 1:2. Hosté byli blízko senzaci, kterou se snažilo Brno v závěru alespoň vyrovnáním zastavit. V deváté minuty nastavení nakonec z poslední šance a prodloužení hlavou od Řezníčka udeřil Denis Alijagič, když zblízka propálil Muchu, jenže byl v čitelném ofsajdu.

Prostějov tak senzačně zvítězil díky dvěma gólům na Petra Jaroně na Srbské 2:1 a bodově se dotáhl na Varnsdorf, Zbrojovka naopak na jaře dál strádá a ani na pátý pokud se nedočkala na jaře výhry.