08.04.2023 | Karel Jedlička | Zápas

Příbram otočila na Julisce a je znovu první, Dukla poprvé na jaře prohrála

Foto: fkdukla.cz
Praha - Fotbalisté Příbrami zvítězili ve 21. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Dukly po obratu 2:1 a vrátili se do čela tabulky před Karvinou, na kterou mají opět dvoubodový náskok. Skóre zápasu na Julisce otevřel v páté minutě po chybě příbramské obrany Lukáš Matějka. Středočeši ale i bez kanonýra Tomáše Wágnera dokázali reagovat. Ve 36. minutě si vstřelil vlastní gól střídající Jakub Uhlíř a na konci první půle se postaral o rozhodující branku Jakub Zeronik. Pražané v ligovém utkání nebodovali poprvé od začátku loňského listopadu. V soutěžním pořadí zůstali průběžně šestí.
5' Matějka
36' Uhlíř (vl)
42' Zeronik
44' Havelka
64' Červenka
bez karet
Sestavy
Rada – Piroch (75. Hodek), Krch, Holiš – Barac, Havelka, Kozma (20. Uhlíř, 46. Červenka), Hrubeš (46. Šebrle) – Moulis, Matějka, Špatenka (81. Buchvaldek)
Na lavičce: Čtvrtečka, Zapletal
Trenér: Petr Rada
Melichar – Stropek, Švestka, Fišl – Vokřínek, Šimáček, Petrák, Dudl – Anih (81. Antwi), Langhamer (90+1. Jahić), Zeronik (85. Štěpánek)
Na lavičce: Smrkovský, Lisý, Schindler, Mašek
Trenér: Dušan Uhrin ml.
Rozhodčí: Krejsa – Šimáček, Černoevič • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 1174

Komentář

Na jaře dosud stoprocentní Dukla se mohla v pikantním utkání kdysi spojených klubů přihlásit znovu do boje o postup a do zápasu vstoupila lépe. Hned v páté minutě se prosadil kličkou brankáři a zakončením do prázdné brány podvanácté v sezoně Lukáš Matějka. Z dalšího náporu však už nepřišly kvůli špatně seřízené mušce větší šance, jen ve 28. minutě zakončoval nadějné přečíslení těsně vedle Moulis.

Dlouho nevýrazná Příbram do přestávky otočila skóre s výrazným přispěním domácího Jakuba Uhlíře, který ve 20. minutě střídal zraněného Kozmu. Vokřínkův centr si ve 36. minutě srazil z voleje do vlastní sítě. Krátce nato smolař zápasu uklouzl a umožnil nájezd osou hřiště Jakubu Zeronikovi. Ten se nezalekl vybíhajícího Filipa Rady a zkušeného brankáře přehodil.

Trenér Petr Rada pak nešťastníka raději o poločase stáhl. Hned po výkopu druhé půle podržel Duklu jeho syn v bráně, kterého protáhl po přímém kopu z velkého vápna dorážející Zeronik. Hra se rychle přelévala, obránci úspěšně blokovali a tak přibývaly zejména rohy. Z jednoho z nich dal málem gól od praporku Moulis, Melichar v poslední chvíli vyboxoval míč na horní síť branky.

Za Příbram dál hrozil hbitý Zeronik, jehož dvorním nahrávačem byl Langhamer. Dvakrát střílel z kontrů těsně vedle, to na opačné straně se až na Matějkovu hlavičku těsně nad po Baracově centru v 64. minutě dlouho rodily jen závary a náznaky. Melichara prověřil až v 80. minutě zblízka Moulis, trefil však jen jeho hruď.

Tu největší šanci si Pražané schovali na úplný závěr, kdy Melichara nepřekonal nůžkami z malého vápna po Moulisově nízko letícím centru Matějka.