13.05.2023 | Petr Komárek | Zápas

Třinec v deseti málem předvedl vítězný obrat, Spartě pomohl dvougólový Schánělec

Foto: fotbaltrinec.cz
Fotbalisté Třince remizovali ve 27. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY doma s rezervou Sparty 2:2. Slezané hráli od konce prvního poločasu v deseti po vyloučení Vojtěcha Braka a hned po přestávce otevřel skóre nejlepší střelec Pražanů Tomáš Schánělec. Ten nakonec v páté minutě nastavení musel zachraňovat remízu, předtím totiž navzdory oslabení otočili skóre Ondřej Machuča a střídající Martin Slaninka. Oba týmy zůstaly v tabulce na původních pozicích: Třinec patnáctý a Sparta sedmá.
79' Machuča
83' Slaninka
48' Schánělec
90+5' Schánělec
36' Jursa
42' Brak
66' Samiec
79' West (trenér)
88' Slaninka
90+4' Szewieczek
90+4' Gembický
90+5' Samiec
40' Váňa
Sestavy
Adamuška – Foltyn, Brak, Straňák – Omasta, Jursa (64. Gembický), Holík (64. Samiec), Machuča, Hrdlička (46. Slaninka) – Juřena (90.+2 Szewieczek), Turyna (46. Kania)
Na lavičce: Hasalík, Hýbl
Trenér: Roman West
Nalezinek – Kukučka, Hušek, Večerka – Váňa (84. Michl), Jonáš, D. Horák, Kaštánek – Goljan (84. Hodouš), Schánělec, Mokrovics (69. Ambler)
Na lavičce: Tůma, Holoubek, Tošnar
Trenér: Petr Janoušek
Rozhodčí: Adámková – Pochylý, Pospíšil • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 467

Komentář

Ve velké šanci se po dvaceti minutách objevil domácí Straňák, který to po centru zleva zkusil v pokutovém území z voleje. Nalezinek se proti prudké střele rychle vymrštil do vzduchu a poslal ji na roh. Další možnost se Straňákovi naskytla po standardce. To si všiml, že Nalezinek je venku z brány, a hlavou se jej snažil přehodit. Sparťanský brankář se ale stihl vrátit a hlavičku letící pod břevno vytáhl nad branku. Třinec pokračoval v náporu, míč se zanedlouho odrazil k Foltynovi, jehož střelu zblízka obětavě zablokoval Kukučka.

Na konci první půle obdržel přihrávku za obranu Schánělec a mířil si to proti Adamuškovi. Bránící Brak jej kousek před šestnáctkou zastavil jen za cenu skluzu do nohou a od rozhodčí Adámkové viděl rovnou červenou kartu. Hosté zahrávali přímý kop, Goljan ale horní část branky minul. Sparta přesilovku využila na začátku druhého poločasu, po Váňově přihrávce z pravé strany na přední tyč prostřelil Adamušku Tomáš Schánělec a zaznamenal sedmý gól v probíhající sezoně. Vzápětí chtěl přidat osmý, ale na třineckého brankáře si tentokrát nepřišel.

Vyrovnat mohl aktivní Straňák, po Holíkově rohovém kopu hlavičkoval těsně vedle levé tyče Nalezinkovy branky. Hlavou po obdobné standardce zahrozil také stoper Pražanů Hušek, Adamuška balon vytěsnil mimo bránu. Vyloženou šanci na zvýšení sparťanského náskoku měl po hodině hry Goljan, který se ocitl sám za obránci. Adamuška však slovenskému záložníkovi Letenských výběhem zmenšil střelecký úhel a balon vyrazil. 

Jeho protějšek Nalezinek za pár minut zasahovat nemusel. Juřena sice po přízemní přihrávce střídajícího Gembického, který stihl balon ještě na hrací ploše, střílel zblízka nebezpečně, ale pouze do boční sítě. Adamuška pak zastavil další pokus Schánělce. Nalezinek Foltynovu hlavičku nezastavil, pomohlo mu ale břevno, rozhodčí Adámková následně domácím odpískala ofsajd.

V 79. minutě už Slezané srovnali. Tečovaný centr z pravé strany Nalezinkovi vypadl a dobíhající Ondřej Machuča toho dokázal využít. Za další čtyři minuty Třinec dokonal obrat. Opět za tím stál centr z pravého křídla, který vyslal Machuča. Míč prošel na zadní tyč, odkud ho křížnou střelou usměrnil do sítě střídající Martin Slaninka. Třineckou výhru mohl ještě v nastavení pojistit Gembický, Nalezinek jej ale v samostatném úniku vychytal a domácí mohla promarněná šance mrzet. V páté minutě nastavení totiž po zpětné nahrávce procedil balon za Adamušku Tomáš Schánělec a druhou brankou v zápase vyrovnal.